MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Chayote

Groeit in 25 tuinen

Latijnse naam
Sechium edule
Andere benamingen
Cho-cho, sousou, Citroenaardappel
Hoogte
1 - 200 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

De chayote (Sechium edule) is een eenhuizige klimplant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). De groeischeuten zijn langer dan 25 cm. De stengels zijn licht behaard en in de lengterichting gegroefd. De plant heeft een wortelknol, die wel 10 kg kan wegen. De plant heeft tot 25 cm lange bladeren, die uit drie tot zeven afgeronde lobben met een gezaagde rand bestaan.

De plant heeft aparte mannelijke en vrouwelijke, 3 mm grote, witte bloemen. De mannelijke bloemen zitten met tien tot dertig stuks in trossen in de bladoksels. De vrouwelijke bloemen zitten solitair in de bladoksels.

De hangende groene vrucht is peervormig met vier ingesnoerde ribben, 5-8 × 7-10 cm groot en tot 1 kg zwaar. Er is een variant met stekelloze vruchten die kleiner van stuk zijn en (in koudere streken) een minder grote oogst opleveren, en er zijn varianten met een grotere gestekelde vrucht die voor een grotere opbrengst zorgen. De vrucht bevat één plat, ovaal, wit, tot 5 cm lang zaad. Het vruchtvlees heeft een groenig-witte kleur, smaakt komkommerachtig en is rijk aan vitamine C. 

Onderhoud en vereisten

De Chayote heeft voldoende groeiruimte nodig, kan zowel klimmen als over de grond groeien. Ook kan de plant in een kuip gekweekt worden, maar het wortelstelsel is gevoelig voor rot, dus zorg voor een goede drainage.

Gebruik

Deze uit Midden-Amerika stammende plant was al bij de Azteken en de Maya's bekend. In principe zijn alle delen van de plant eetbaar. Hoofdzakelijk wordt de onrijpe vrucht bereid door hem te schillen, van zijn zaad te ontdoen en vervolgens te stoven, te koken of te bakken. De wortelknollen kunnen als zetmeelleverancier dienen door ze net als aardappels te bereiden.

Berichten over deze plant