MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Grootbladige Hulst 'Golden King'

Ilex × altaclerensis 'Golden King'  • 

Foto: Grootbladige Hulst 'Golden King'

Foto: Grootbladige Hulst 'Golden King'

Algemene omschrijving (alle informatie van groeninfo.com gehaald)

Type: Heester
Standplaats: Licht schaduw en half schaduw
Vocht: Vochthoudend-vochtig
Grond: Matig voedselrijk
Zuur: Zuur tot neutraal
Wintergroen: Ja

De nederlandse naam is Grootbadige hulst, familie van de Aquifoliaceae. De bloemkleur is wit en de bloeitijd is van ca. april tot en met mei. De bladeren zijn glimmendgroen. De volwassen hoogte van deze middelgrote heester is ca. 700 cm. Verdraagt een temperatuur tot -15 gr. C. en blijft de gehele winter groen. Heeft een opvallende bladkleur. Is matig verkrijgbaar.

Met een grote sierwaarde, vooral bv. als accentplant in het openbaar groen en in de tuin vanwege de mooie vorm, de bloeiwijze of de bladkleur.

Vereisten

 Deze plant wenst een matig voedselrijke, vochthoudende tot vochtige, zandige bodem. Heeft een voorkeur voor zure tot neutrale grond (pH = 4.5 - 7). Verlangt een plekje uit de volle zon. Dus bij voorkeur in gefilterd licht van andere planten. Een plekje in de halfschaduw wordt ook verdragen. Kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Deze plant is in haar jonge jaren eenvoudig met allerlei vaste planten te combineren. Later alleen nog maar met 'bosrand' en 'bosplanten'.

Onderhoud

Voor bloeiende heesters is het belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is tevens fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant (nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten) en het afrijpen van het gewas (dat de houtcellen goed gevormd worden). Advies samenstelling: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8.

Snoeien is overbodig, tenzij de struik als haag wordt toegepast (3 … 4 per strekkende meter). Kan goed tegen luchtverontreiniging.
llex (hulst) Hulst heeft geen snoei nodig, maar er kan veel. We kunnen ze als heester of boom laten groeien, maar vormsnoei behoort ook tot de mogelijkheden. En als alles misloopt kunnen we haar bij de grond afzetten en opnieuw uit laten lopen. De lente is de beste tijd om te snoeien. Bij bontbladige cultivars moeten we de groene scheuten weer zo spoedig mogelijk verwijderen. Ook worteluitlopers kunnen we door het jaar heen verwijderen als ze het beeld verstoren.  

Gebruik

Deze plant heeft nog geen omschrijving.

Eigenschappen

Variëteit van
Hulst (Ilex aquifolium)
Hoogte
1 - 700 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend