MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Wilde narcis

Groeit in 188 tuinen

Latijnse naam
Narcissus pseudonarcissus subsp. pseudonarcissus
Andere benamingen
Trompetnarcis
Hoogte
20 - 35 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Een van de meest tot de verbeelding sprekende plantensoorten is de Wilde narcis, Narcissus pseudonarcissus. Vooral als tuin-, perk- en parkplant is de Narcis geliefd bij vrijwel iedereen. Vaak ook is hij te zien in bermen, waar bollen zijn aangeplant. De wilde soort is veelal veredeld, maar een enkele keer kom je deze nog wel tegen. Hij valt op door het verschil in kleur tussen de bleekgele bloemdekbladen en de feller gele bijkroon. Ook hangt de bloem aan de rechtopstaande steel een beetje naar beneden. Hij heeft lange. smalle, bijna lijnvormige bladeren en ondergronds een bol.

De wilde narcis komt in Vlaanderen slechts op een paar plaatsen in het wild voor (Vlaamse Ardennen, Pajottenland), maar vind je frekwenter in de Ardense loofbossen.

Ze is een stuk kleiner dan de gecultiveerde soorten, en is een aanwinst in een bloemenweide waar ze al heel vroeg voor kleur zorgt.

Berichten over deze plant

  • Ann V.Ann V.
    Voor veel mensen is de herfst een periode van weemoedig afscheid nemen... maar je kan het ook zien als een eerste belofte van nieuw leven:
    Noten vallen, veel andere zaden zijn nu rijp. Bloem- en bladknoppen voor volgend voorjaar zijn al zichtbaar.
    Gisteren bloembollen geplant: Narcissus … Lees verder »
    Zondag 22 September 2013 om 11:34  •  Hondstand 'Pagoda' (Erythronium 'Pagoda'), Jonquille Narcis (Narcissus jonquilla), Wilde narcis (Narcissus pseudonarcissus subsp. pseudonarcissus), ...