MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Dichtersnarcis +

Groeit in 213 tuinen

Latijnse naam
Narcissus poeticus var. recurvus
Andere benamingen
Narcis recurvus, Old Pheasant's Eye, Pheasant's Eye, Fazantenoog, Kleine dichtersnarcis, Pauwenoognarcis
Hoogte
20 - 50 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Narcissus poeticus var. recurvus, ook wel fazantenoog of pauwenoog narcis genoemd, is een aantrekkelijke, kleinbloemige, botanische narcis. Hij bloeit van april tot juni, met heerlijk geurende, witte bloemen, met, lichtjes achterwaarts, gebogen bloemblaadjes en, met rood omrande, gele bijkroon. De bloemen zijn alleenstaand. De bladeren zijn blauwgroen en riemvormig. Narcissus poeticus var. recurvus houdt van een standplaats in volle zon of halfschaduw en een goed doorlaatbare, humusrijke grond. De plant is goed winterhard, verdraagt geen te natte bodem en is goed ziekteresistent. Perfecte bolplant voor de mixed border, potten, onderbeplanting van loofbomen, bloemenweide, cottagetuin en gebruik als snijbloem.

De dichtersnarcis is de wilde narcis uit de bergweiden, met een roomwitte kroon en een korte, oranje-gele trompet.  De narcis heeft een delicate, aangename geur.
In België is de soort niet inheems.

Het fazantenoog is een in het wild voorkomende variant van de dichtersnarcis (Narcissus poeticus). Omdat het geen cultivar is, staat recurvus dan ook niet tussen aanhalingstekens.
De blaadjes van deze variëteit zijn lichtjes teruggeslagen.

Berichten over deze plant