Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Kafferlimoen

Citrus hystrix  • 

Foto: Kafferlimoen

Foto: Kafferlimoen
Foto: Kafferlimoen
Foto: Kafferlimoen

Algemene omschrijving

De jonge stengels zijn kantig en afgevlakt en dragen in de bladoksels korte, stugge doornen. De afwisselend geplaatste bladeren zijn eivormig, fijn gekarteld en tot 15 x 6 cm cm groot. De bloemen staan met een tot vijf stuks in bladokselstandige bloeiwijzen. De papeda is een vrucht, die tot 7 cm groot wordt. Rijp is de vrucht groen tot groengeel van kleur. Afgezien van de pokdalige schil lijkt hij op een citroen.

Het vruchtvlees smaakt zuur, iets bitter en fruitig. Als voedsel gebruikt men de papeda net als de limoen. De gedroogde en gestampte bladeren van de plant gebruikt men als kruiderij.

Vereisten

Deze plant heeft nog geen omschrijving.

Onderhoud

Plaats de plant op een zonnige plek. Gebruik goed drainerende grond. Regelmatig voeding geven.

Laat de Citrus hystrix  overwinteren bij een minimale temperatuur boven het vriespunt. Tijdens de overwintering weinig water geven indien hij koel staat (één maal per maand). Je kan de Citrus hystrix ook binnen houden op warme temp. (De plant heeft namelijk geen rustperiode nodig.)
Vanaf half mei naar buiten waar hij nog een aantal dagen in de schaduw/half schaduw moet staan om te wennen aan het zonlicht. Hierna mag de Citrus weer in de volle zon

Gebruik

Sap is slijmoplossend, bevat veel vitamine C, wordt gebruikt tegen hoofdroos. Schil wordt gebebruikt tegen buikpijn, en vermindering van flatulentie.

Eigenschappen

Hoogte
0 - 1000 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend