Meyer citroen
Algemene omschrijving
De Meyer citroenboom (Citrus x Meyeri) is een kruising tussen een citroen en een sinaasappel of mandarijn. Dit zorgt ervoor dat de Meyer citroenen ronder en geler zijn dan een gewone citroen. De Meyer citroenen smaken zoeter en hebben geler vruchtvlees dan de gewone citroen. Ze worden ook wel een "lorange" genoemd.
De Meyer citroenbomen kunnen van alle soorten citroenbomen het best tegen kou. Er wordt gezegd dat ze tot -5 graden Celsius buiten gehouden kunnen worden. Dit geldt echter alleen voor bomen die volwassen zijn en een goede, dikke stam hebben. Jonge en dunne bomen kunnen een stuk minder goed tegen de kou. Ondanks dat ze tegen kou kunnen, kan je de Meyer citroenboom in de winter toch maar beter naar binnen halen. Dan blijft de plant doorgroeien en kan je meer vruchten oogsten.
Meyer citroenen worden vaak rijp in de winter. De vruchten zijn dan heel geel, en niet meer keihard wanneer je er in knijpt.
Snoeien
Het kan nu en dan nodig zijn om uw citrusplant te snoeien zodat zijn mooie vorm wordt behouden. Onthoud tijdens het snoeien dat de takken die worden gesnoeid dit jaar geen fruit zullen dragen. Het is wenselijk om de plant uit te dunnen door enkele van de langere takken te snoeien aangezien dit de natuurlijke bloeiperiodes niet zal beïnvloeden. Gebruik een hoogwaardige snoeischaar die de takken op een schone manier snoeit. Snoei net boven de bladknop, zoals weergegeven. De beste periode om te snoeien is tijdens de zomermaanden, maar niet na half oktober.
Vochtigheid: Uw citrusplant kan heel goed binnenshuis overleven in een huis met centrale verwarming waar de luchtvochtigheid normaal laag is.
Vermijd het bespuiten van de bladeren van uw citrusplant met een nevelspuit, dit zal alleen maar de bladeren nat maken en de kans op het ontwikkelen van een schimmelziekte vergroten.
Vermijd dat de bladeren gedurende langer dan enkele uren vochtig of nat zijn. Als uw plant zich gedurende de wintermaanden in een serre bevindt, is het belangrijk dat de vensters een tijdje worden geopend om de vochtigheid in de serre te verlagen en de bladeren te laten drogen.
Voeding: Het is aanbevolen om een vloeibare kunstmest of mestkorrels die in irrigatiewater zijn opgelost in plaats van korrels met vertraagde afgifte of meststaafjes voor uw citrusplant te gebruiken zodat u de werking beter kunt regelen. Tijdens de groeiperiode in de winter is het wenselijk om de hoeveelheid mest naar eenmaal per drie waterbeurten te brengen. De vruchten worden ontwikkeld met gebruik van de energie die tijdens de groeiperiode in de bladeren en stammen van de planten is opgeslagen. Tijdens de warme maanden, wanneer uw plant actief groeit en er zich nieuwe scheuten ontwikkelen, is het aanbevolen om mest aan elke waterbeurt toe te voegen. Citrusbomen hebben een grote behoefte aan stikstof. Gebruik dus kunstmest met meer stikstof (N) dan fosfor (P) of kalium (K).
Mogelijke problemen
Teveel kunstmest: Bij overmatig gebruik van de aanbevolen hoeveelheid kunstmest zullen de wortels 'verbranden' en leiden tot onherstelbare schade, die vervolgens kunnen leiden tot wortelziektes.
Gebrek aan kunstmest: Niet genoeg kunstmest kan de oorzaak zijn dat bladeren geel worden en chlorose gaan vertonen.
Er zullen soortgelijke symptomen van chlorose verschijnen als u te veel water geeft.
Onderhoud: Elk jaar tot 2 jaar verpotten. In de groeiperiode elke week vloeibare aangepaste voeding geven. In de winter slechts 1 keer per maand.
Vermeerdering: Uit zaad opgekweekte planten dragen bij optimale kweekomstandigheden na ongeveer 5 jaar de eerste vruchten. Veredelde planten groeien en dragen beter. Stekken en “air-layers” bloeien al in het eerste jaar na beworteling. Veredelde planten hebben de voorkeur omdat ze al na 3 jaar volop dragen. Een juiste keuze van onderstam is zeer belangrijk i.v.m. grondsoort en gevoeligheid voor stamrot.
Gebruik: De Meyer-citroen, die werd ontdekt door de botanist Frank N Meyer in de buurt van Peking, werd in 1908 in de VS geïntroduceerd. De Meyer-citroen, die populair is omwille van zijn compacte grootte en weerstand tegen koud weer, wordt in de hele wereld als kamer- of zomerpatioplant gebruikt.
Berichten over deze plant
Ineke G. voegde een foto toe aan Meyer citroen (Citrus x Meyeri). Maandag 12 Augustus 2013 om 20:38
- 1 reactie
René H. Dag Ineke, wat mooi! Kun je me vertellen hoe ik aan zaadjes voor de Meyer Citroën kan komen? Zondag 30 Mei 2021 om 09:44