Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Vanille orchidee

Vanilla planifolia

Foto: Vanille orchidee

Algemene omschrijving

De vanilleplant hoort bij de orchideeënfamilie en is de enige soort die vruchten produceert die voor de mens eetbaar zijn. Vanille is een tropische, liaanachtige klimplant die in het wild tot een hoogte van 15 m meestal aan bomen omhoog klimt. De gele, witte of oranjekleurige orchideeachtige bloemen, die in bundels groeien, bloeien slechts één dag. Zij worden bestoven door bijen en kolibries.
De vanilleplant (Vanilla planifolia) is een orchidee en gedijt goed in tropische gebieden met een specifieke vochtigheidsgraad. De klimplant is een “Epifyt”, dat wil zeggen leeft van de lucht, het licht en de vochtigheid. De levensduur van de plant is 12-14 jaar en in die periode is de plant ongeveer 10 keer vruchtdragend. Vanaf het 4e jaar bloeit de plant en krijgt na (handmatige) bevruchting vanillepeulen. Het zijn deze peulen waaruit de kostbare vanille vervaardigd wordt.

Vereisten

 

Onderhoud

De vanilleplant geeft de voorkeur aan een licht plekje en tenminste 18° C, in de zomer echter niet in de brandende zon zetten. Net als in tropische gebieden moet de plant het hele jaar door minstens kamertemperatuur hebben. De plant houdt van een hoge luchtvochtigheid en ook om besproeid te worden. De aarde echter niet te nat houden, voorkom “natte voeten”.

Met behulp van een satéprikkertje of naald het bloemvlies doorprikken dat ligt tussen de mannelijke pollen en de vrouwelijke stempels. Dit drukt u dan op elkaar. De bestuiving moet ’s morgens tussen 6 en 12 uur plaatsvinden, daana verwelkt de bloem en valt er af.

Gebruik

Uit de bloemen ontwikkelen zich lange, groene hulzen die geen geur hebben. Zij worden handmatig geoogst voordat zij rijp zijn, dus geel kleuren. Daarna begint het echte werk. 
Dampbehandeling en drogen duren 6 maanden. Iedere dag worden de hulzen in de zon gelegd om warmte te absorberen. Dan worden zij in doeken ingepakt om te zweten. Tijdens dit fermentatieproces verschijnt een witte, kristalfijne substantie, de vanilline. De vanillegeur die wij kennen, is nu vrij gekomen. 
Wanneer het zweetproces beëindigd is, laat men de bomen in de zon of verhitte ruimtes enkele weken liggen. Vijf pond groene hulzen zijn gereduceerd tot 1 pond gedroogde hulzen. Zij worden naar grootte gesorteerd en tot bundels verpakt voor de verkoop op de inheemse markt of voor de export.

Eigenschappen

Hoogte
0 - 500 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend