MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Bosrank 'Xerxes'

Clematis patens 'Xerxes'

Foto: Bosrank 'Xerxes'

Algemene omschrijving

De Clematis is familie van de Boterbloem. Binnen de klimplanten is de Clematis de meest aangeplante soort. Dit komt o.a. uit de enorme keus uit de verschillende soorten (bladhoudend, -bladverliezend, klimmend en kruipend, geurend en de grote keuze uit bloemkleur en grootte). Deze Clematis wordt tot 3 meter hoog. Deze clematis is grootbloemig en heeft blauw/paarse bloemen met gele meeldraden.

Vereisten

De Clematis hechten zich vast d.m.v. kronkelende bladstengels en kunnen goed worden geplant tegen een muur of pergola. Ze hebben dan wel steun nodig d.m.v. klimdraden of klimrek.
 

Onderhoud

Snoeien: daar deze clematis bloeit op hout van het jaar ervoor de clematis snoeien naar behoefte in maart. Hij zal dan bloeien in de periode mei-juni met nog een nabloeiperiode in september Wanneer deze Clematis echter sterk teruggesnoeid wordt, op 40 cm in april, dan zal hij zeer rijk bloeien in de periode van juli t/m september.
De Clematis is zeer winterhard in Nederland.

Gebruik

Wanneer noodzakelijk in het voorjaar voor het uitlopen bemesten met een standaard meststof. Ook is het mogelijk koemestkorrels te strooien. Lees daarbij de aanwijzingen op de verpakking. In het groeiseizoen kan de Clematis door een schimmelziekte bovengronds, binnen enkele weken geheel of gedeeltelijk afsterven. Door de Clematis steeds onderdoor water te geven neemt de kans op besmetting af. Verder is een goede ontwatering van groot belang. Gelukkig komt het ook vaak voor dat op ogen, die op de ondergrondse delen tot ontwikkeling komen de plant opnieuw gaat uitlopen.

Eigenschappen

Hoogte
0 - 300 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend