Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Perzische Limoen

Citrus latifolia  • 

Foto: Perzische Limoen

De Perzische of Tahiti limoen (Citrus latifolia) is de limoen die je in de supermarkt koopt. De vruchten zijn rond, aromatisch en zijn pitloos. Anders dan de meeste andere citrusbomen heeft de Perzische limoenboom geen stekels. Dit maakt het een ideale citrusboom voor wanneer je kleine kinderen in huis hebt! 

Perzische limoenbomen kunnen slecht tegen de kou. Mocht je de plant in de zomer buiten zetten, zorg er dan voor dat je de plant op tijd weer binnen haalt aan het einde van de winter.

De Perzische limoen bloeit vooral in de winter. De vruchten kunnen in de zomer en winter geoogst worden. Ze zijn dan ongeveer 5 cm lang en nog steeds groen.

Een limoenboom heeft iets meer warmte nodig dan een citroenboom. Een citroen heeft een gele schil en een limoen een groene schil, maar er is nog een aantal verschillen tussen de citrusvruchten. Een citroen heeft bijvoorbeeld pitjes en een veel dikkere schil dan een limoen. Het vruchtvlees van een limoen heeft meer geur en bevat twee keer zo veel sap als een citroen.

In limoen zit de stof limonine. Dit is een actieve antioxidant die kankercellen in een vroeg stadium stopt in hun ontwikkeling. Gelijkwaardige stoffen uit groene thee en chocola blijven ongeveer 5 uur in het bloed zitten. Limonine blijft maar liefst 24 uur in het bloed zitten. Deze stof is dus veel actiever werkzaam tegen kankervorming. Limonine helpt je lichaam in optimale conditie te houden en het geeft je energie. Vitamine C is een gezonde stof, dat weet vrijwel iedereen. In de limoen zit erg veel vitamine C. Slechts 100 gram is genoeg om de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamine C te bereiken. Dat zijn ongeveer 2 limoenen. Vrijwel alle vitaminen zijn vertegenwoordigd in de limoen, zij het in kleine hoeveelheden. Alleen vitamine B11 zit er in redelijke hoeveelheid in. 

Eigenschappen

Hoogte
0 - 300 cm
Kleur
  •   
  •   
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend