MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Grapefruit 'Duncan'

Groeit in 16 tuinen

Latijnse naam
Citrus paradisi 'Duncan'
Andere benamingen
Pompelmoes
Kleur
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend
Planten tags

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

De grapefruitplant wordt meestal 5–6 meter hoog, maar kan soms een hoogte van 15 meter bereiken. Debladeren zijn dun en donkergroen, en worden tot 15 cm lang. De bloemen zijn ongeveer 5 cm lang, wit, en hebben 4 bloembladen. De vrucht heeft een gele schil en een diameter van 10–15 cm. Het vruchtvlees is naargelang decultivar wit, geel of roze van kleur en een in segmenten verdeelde pulp. De smaak is - zoals bij alle citrusvruchten - zuur, maar neigt enigszins naar bitter. 

Vereisten

Deze plant heeft nog geen omschrijving.

Onderhoud

Grapefruits kunnen in de open lucht worden gekweekt in gebieden waar het 's winters niet vriest. Ook is het in sommige gebieden mogelijk grapefruitzaden te kopen en deze te planten, maar als gevolg van hybridisatie zullen de uiteindelijke vruchten dan mogelijk geen echte grapefruits zijn. De beste manier van kweken is het zaad eerst in een glas water leggen, en het zodra het voldoende is uitgegroeid naar een pot verplaatsen. Naarmate de plant groeit is er een grotere pot nodig. Een grapefruitboom heeft zowel veel water als hete zomers nodig om uiteindelijk goede vruchten te produceren.

Gebruik

Grapefruits hebben een wisselwerking met verschillende geneesmiddelen. Grapefruitsap blokkeert dunnedarm-enzymen die betrokken zijn bij de afbraak van veel medicijnen. Het zogenaamde CYP3A4 wordt geremd. De hoeveelheid geneesmiddel die in het lichaam wordt opgenomen wordt daarmee groter. Bij gebruik van een statinekan dit leiden tot spierafbraak.

Grapefruits werken cholesterolverlagend, maar combinatie met cholesterolverlagende medicatie kan nefaste effecten hebben.