MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Zilverschoon

Groeit in 39 tuinen

Latijnse naam
Potentilla anserina
Hoogte
+ 4m
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend
Planten tags

Algemene omschrijving

Langs paden en wegen of tussen verhardingen. Mag betreden worden. Dankt naam aan zilverachtige onderkant van het blad. Vormt lange, bovengrondse uitlopers.

Botanische naam

De geslachtsnaam 'Potentilla' is afgeleid van het Latijnse woord 'Potens' wat staat voor 'krachtig'. De soortnaam 'anserina' is afgeleid van 'anser' wat 'gans' betekent in het Latijn (de plant werd vroeger veel als ganzenvoer gebruikt, de Nederlandse volksnaam Ganzerik verwijst hier ook naar). De oudere schrijvers van kruidboeken, noemden het Zilverschoon, ook wel 'Argentina anserina', naar het Latijnse woord voor zilver, 'argenta'.

Botanie

Een kleine, kruipende, vaste plant uit de Rozenfamilie, wordt tussen de 10 en 25 cm hoog, maar vormt wel uitlopers. Uit een overblijvende, vertakte, vaak houtige wortelstok vormen zich lange uitlopers die opnieuw gaan wortelen en zo hele bladtapijten kunnen vormen. De bladeren zijn ongeveer 20 cm lang, gesteeld en oneven geveerd en hebben gezaagde randen. De onderkant van de op de grond liggende bladeren is prachtig zilvergrijs en zacht behaard. De goudgele bloemen met vijf ovale kroonbladen staan aan het eind van een lange bloeisteel zonder bladeren. De bloeitijd is van juni tot september. in Nederland algemeen, met name in wegbermen en andere ruige plaatsen verder komt de Zilverschoon voor in geheel Europa van Lapland tot de Azoren. Bron: plantaardigheden.com

Berichten over deze plant