MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bloedsinaasappel 'Sanguinello'

Foto: Bloedsinaasappel 'Sanguinello'

Groeit in 3 tuinen

Latijnse naam
Citrus x sinensis 'Sanguinello'
Andere benamingen
Wijnsinaasappel, Bloedappelsien
Kleur
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Deze vruchten zijn het agrarische visitekaartje van Sicilië. Nergens ander worden de bloedsinaasappelen zo mooi rood en smaakvol als op de vulkaanhellingen van de Etna.

De grond op Sicilië is erg vruchtbaar en het klimaat heel wisselend. Overdag veel zonlicht, ‘s nachts flinke kou. Deze omstandigheden zorgen voor de ontwikkeling van anthocyaninen. Dit zijn pigmenten die de vruchten rood tot soms zelfs zwart kleuren. Sicilië is de enige plek waar de omstandigheden voor bloedsinaasappelen zo gunstig zijn. Daarom heeft de regio een PGI (Protected Geographical Indication) keurmerk van de Europese Unie ontvangen.

Momenteel is er de Moro: een zogenaamde volbloed sinaasappel. Niet alleen het vruchtvlees is rood, maar ook de schil is donkerder. De smaak is friszoet en ietwat bitter. Een andere volbloed soort is de Sanguinello, die in het najaar rijpt. De derde soort is de Tarocco. Dit is een halfbloed sinaasappel en dus wat lichter van kleur.

De rode kleur van de sinaasappelen bevat veel antioxidant. Verder zijn het ware vitamine A en C bommen. Bloedsinaasappelen zijn veel gemakkelijker te pellen en bevatten meer sap dan gewone sinaasappelen.

Niet verwarren met de citrus sinensis Sanguinelli, want dat is een Spaanse bloedsinaasappel.

Berichten over deze plant