MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Speenkruid +

Groeit in 1472 tuinen

Latijnse naam
Ranunculus ficaria subsp. bulbilifer
Andere benamingen
Gewoon speenkruid, Ficaria verna subsp. bulbilifera, Ranunculus ficaria subsp. bulbifer, Ranunculus ficaria var. bulbifera
Variëteit van
Speenkruid (Ranunculus ficaria subsp. bulbilifer)
Hoogte
1 - 30 cm
Kleur
Planten tags

Algemene omschrijving

Op vochtige, liefst beschaduwde plekken in loofbossen, hagen, in vochtige weilanden en langs het water, daar is het gewoon speenkruid te vinden. Het is een algemene soort in ons land en samen met klein hoefblad is het een van de eerste gele bloemen in het voorjaar. De bloem is herkenbaar aan de vele kroonblaadjes. De kelkbladen zijn groen. De plant wordt tussen de 5 en 30cm hoog.
Gewoon speenkruid is een overblijvende plant met veel rozetten van gesteelde, hartvormige, donkergroene bladen die uit ondergrondse, knotsvormige wortelknolletjes groeien. De alleenstaande, glanzend gele bloemen groeien in het voorjaar op lange stelen en veranderen de groene speenkruidmassa in een geel tapijt. Sommige vormen van deze plant produceren maar weinig bloemen, daarvoor in de plaats groeien er dan okselknolletjes in de onderste bladoksels, die voor de voortplanting zorgen.
Gewoon speenkruid kan in salades en op brood gebruikt worden en de knoppen kunnen in het zuur kappertjes vervangen. Als kruid is het geschikt voor de behandeling van scheurbuik en aambeien.

Berichten over deze plant

 • Rob v.Rob v.
  Waarom het zo is, weet ik niet, maar bij mij heeft het door woekeren wel degelijk het karakter van onkruid gekregen. De knolletjes verteren niet in de compostbak. En verstikken sommig opkomend zaaigoed ten gunste van de sterkere eenjarigen. Maar het valt nauwelijks te bestrijden. Dus dan maar … Lees verder »
  Woensdag 6 April 2016 om 20:06
  •  Bekijk alle 5 reacties »
  • Bianca .. Bianca .. Ja, ik haal ze zo veel mogelijk uit de grond, maar mis er blijkbaar ook nog veel. Het houdt me bezig en wieden vind ik zo'n vervelende klus nog niet :-)
   Woensdag 6 April 2016 om 21:23
  • Rob v. Rob v. Mijn grootvader gebruikte een zeef..., dan is het nog een hele klus. Grootste probleem zijn de plantjes die zich in de kluit van een andere plant hebben gewerkt.
   Woensdag 6 April 2016 om 23:36
 • Willy N.Willy N. voegde een foto toe aan Speenkruid (Ranunculus ficaria subsp. bulbilifer).
  Foto: Speenkruid
  Dinsdag 26 November 2013 om 22:40
 • Piet F.Piet F.
  Op klara is speenkruid net omgedoopt in botersterretje

  Vrijdag 22 April 2011 om 08:10
 • Ann V.Ann V.
  Zoals wielerliefhebbers aan het scherm gekluisterd kunnen zitten tijdens Parijs-Nice, zo zit ik op mijn knieën onder de beuken de wedstrijd te volgen tussen speenkruid en sneeuwroem. Elk jaar opnieuw is het spannend, of de vertegenwoordiger van de ploeg Ranunculaceae het gaat winnen, of dat … Lees verder »
  Zaterdag 12 Maart 2011 om 12:40
  •  Bekijk alle 4 reacties »
  • Eco t. Eco t. Ik had nog nooit een tuin op die manier bekeken. :-)
   Tom Boonen past in elk geval in Mijntuin.org.
   Woensdag 16 Maart 2011 om 19:13
  • Els M. Els M. Bij mij is zevenblad gewonnen! Verschrikkelijk lastig, maar omdat ze eerst zijn, probeer ik ze toch al een beetje te verwijderen ... een beetje :-(
   Zondag 20 Maart 2011 om 23:37
 • Ann V.Ann V.
  In 2009 vond ik op 16 februari het eerste open bloempje speenkruid, terwijl ik in 2010 tot 15 maart moest wachten vooraleer ik het eerste - nog stevig gesloten - knopje ontdekte.
  Vandaag vond ik het eerste bloempje, dat reikhalzend wacht op het volgende straaltje zon...
  Zaterdag 19 Februari 2011 om 14:10
  •  Bekijk alle 3 reacties »
  • Ann V. Ann V. Ach, dat hoor ik wel vaker, maar ik blijf het een schattig bloempje vinden... Het geeft mooi kleur en glans als er verder nog bijna niks bloeit, en tegen dat de bloei explodeert half mei, is er nog … Lees verder »
   Zaterdag 19 Februari 2011 om 19:10
  • Anita 1. Anita 1. Ook ik heb het altijd een leuk, vrolijk plantje gevonden. In mijn vorige tuin had ik het, maar nu mis ik het in mijn nieuwe tuin.
   Ook voor mij is het speenkruid een teken dat de winter voorbij is ;) … Lees verder »
   Zondag 27 Februari 2011 om 22:34
 • Ann V.Ann V.
  Onder de beuken ontdek ik de eerste blaadjes van het speenkruid.
  Zondag 9 Januari 2011 om 18:48