Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Wisselbloem 'Fabiola'

Lantana camara 'Fabiola'

Foto: Wisselbloem 'Fabiola'

Foto: Wisselbloem 'Fabiola'

Geef deze kuipplant die in de volle zon staat voldoende water zodat de potkluit niet uit kan drogen. Doe in de potgrond wat waterkristallen zodat de er een grotere waterbuffer voorzien is. Zorg wel voor afwateringsgaten zodat het overtollige water uit de pot kan weg vloeien. Doe wekelijks in het gietwater wat vloeibare mest of steek in de kuip aan het begin van het groeiseizoen een gecoate meststofpil die meerdere maanden mest afgeeft bij het gieten.
Na de bloei verschijnen er donkere bessen aan de struik. Deze kun je beter verwijderen zodat alle energie naar nieuwe bloemvorming kan gaan.
Lange takken die uit het model van de struik groeien mag je gerust weg snoeien, zodat de vorm kan worden behouden. Je kunt de planten ook snoeien als ze voor jouw smaak of veranda, serre te groot geworden zijn. De dikste takken mag je dan tot de helft terug snoeien. Doe dit bij voorkeur in het vroege voorjaar als je de nieuwe bladknopjes ziet verschijnen. Overwinteren van Lantana's:
Deze kuipplanten zullen probleemloos binnen in huis koel overwinteren bij ongeveer 7°C. Geef matig water zodat de potkluit niet kan uitdrogen. Aanvankelijk blijven de bladeren nog aan de planten, maar vanaf januari beginnen ze massaal af te vallen en lijkt het erop dat de Lantana's afsterven. Een plant met weinig of geen bladeren verdampt in deze rustperiode zo goed als geen water meer en het is dan ook aangewezen zeer weinig water te geven. Vanaf maart mag je de kale Lantana wat warmer plaatsen en je zal spoedig nieuwe bladknoppen zien verschijnen. Vanaf het moment dat alle vorstgevaar is geweken mogen deze kuipplanten naar buiten het terras of balkon op. Je kunt ze ook met kuip en al in de plantenborder inplanten. In het voorjaar kun je de planten regelmatig toppen om een sterk vertakte en compacte struik te bekomen. De getopte scheuten kun je ineens gebruiken als kruidachtige stek. 

Vermeerderen van Lantana camara:

stekken:
in het voorjaar jonge scheuten van ongeveer 7 cm lang nemen en bij 15 a 20°C laten inwortelen in zaai- en stekgrond
zaaien:
in februari kun je zaden bij een temperatuur van 15 a 20°C zaaien. De zaden uit de gevormde bessen zijn goed kiemkrachtig.

Ongedierte en ziektes:

Lantana's zijn in de lente en de zomer vooral gevoelig voor witte vliegjes.
Witte vliegjes: 2 mm klein wit vliegje dat aan de onderkant van de bladeren zit, evenals de eitjes en de larven. Bij aanraking van de plant vliegen ze massaal op. Witte vliegen scheiden net als bladluizen honingdauw af, hetgeen roetdauw (zwarte schimmel) kan veroorzaken.
Indien de potkluit te droog is in het voorjaar heb je kans op spint.

Eigenschappen

Hoogte
1 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend