Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Beuk

Foto: Beuk
Foto: Beuk
Foto: Beuk

De  beuk komt voor op de zandgronden en goed doorlatende kleigronden. Van permanente natte grond houdt de beuk niet. Soms wordt daarom ook wel eens geopperd dat in de loop van de komende tijd, ten gevolge van stijging van de zeespiegel en wellicht ook de grondwaterspiegel, de beuk wel eens uit de lage landen zou kunnen verdwijnen.

De beuk wordt van oudsher al gebruikt als parkboom en als haag (niet te verwarren met haagbeuk, dit is echt een andere boom, Carpinus betulus, uit een andere botanische familie).
Om de beuk te onderscheiden van deze haagbeuk wordt daarom vaak ook gesproken van 'gewone beuk', maar de officiële Nederlandse naam is kortweg beuk.

Een haag van beuk verkleurt prachtig in de herfst. Het oranjebruine blad blijft er de hele winter aan zitten, totdat het jonge blad weer komt.Als boom wordt de gewone beuk echt groot. 20 tot 30 meter.

Beukheggen snoeien we begin juni en eventueel eind augustus nog eens. Een beukenboom snoeien we in de winter, maar kroon niet teveel op, anders verbrandt de stam. De kroon moet de stam in de schaduw zetten.

Eigenschappen

Hoogte
500 - 1000 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend
Bladverliezend

Deze plant in de webshop