MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Herfstframboos (algemeen)

Foto: Herfstframboos (algemeen)
Foto: Herfstframboos (algemeen)

Frambozen zijn eenhuizig. Dat betekent dat je ook van één struik alleen in de tuin kunt oogsten omdat de struik zich zelf kan bestuiven, uiteraard met hulp van insecten.

De oogst is twee maanden later dan de zomerframboos en levert minder vruchten. Herfstbuien of mist kunnen de oogst laten mislukken, omdat schimmels er dan meer vat op hebben. 
Frambozen kunnen zo'n 10 jaar lang blijven staan, mits gezond en op een goede standplaats, en dan ook nog een goede oogst geven. 

Vereisten:  Frambozen houden van een voedzame, goed doorlatende grond (frambozen zijn gevoelig voor wortelrot) waaraan een flinke hoeveelheid (turf)humus is toegevoegd. Bemesten is niet nodig; hoe meer stikstof (N), des te minder goed zijn de frambozen van smaak en het bekort de bewaartijd. Een gift compost is veruit het beste. 

De beste tijd om frambozen te planten is vanaf november tot en met maart. Onderschat echter de groeikracht van frambozen niet! Uitlopers kunnen gemakkelijk 50, maar zelfs ook wel 75 tot 85 centimeter van de plant vandaan boven komen. 
De herfstframboos wordt op een onderlinge afstand van 30 - 50 cm geplant. Na het planten scheuten snoeien, zodat er een hoogte van 45 cm overblijft.

Onderhoud:  De vruchten komen op de nieuwe scheuten en niet op het hout van het vorig jaar, zoals bij zomerframboos. De herfstframboos moet dus tijdens iedere winter tot op de grond worden afgeknipt en geeft ieder jaar nieuwe scheuten en vruchten. 
Om de top van de frambozenoogst te verschuiven naar september of oktober en dus géén oogst in augustus te krijgen, kan men de jonge scheuten in mei tot juni de helft inkorten. 
Framboos heeft een slappe stengel en wordt daarom aangebonden. Aanbinden heeft ook het voordeel dat ze hierdoor beter zon en licht opvangt.
Het wortelgestel is zeer oppervlakkig. Daarom is het raadzaam om tijdens droge periodes extra water te geven.

Gebruik: Rijpe frambozen kunnen helaas niet al te lang aan struiken blijven hangen, dan gaan ze schimmelen of rotten. Oogst dus vooral elke dag vers wat je wilt eten. 

Herfstrassen:
    'Autumn Bliss', redelijke grote, donkerrode vrucht.
    'Heritage', middelgrote vrucht, zoet en sappig.
    'Zeva Herbsternte', zoetzuur, middelgrote vrucht.
    Joan Squir
    Marosa
    Zeva
    Terri-Louise
    Fallgold (= geel)
    Allgold (= geel)

Eigenschappen

Hoogte
1 - 150 cm
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

In de webshop