MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Zilverwinde

Groeit in 359 tuinen

Latijnse naam
Convolvulus cneorum
Andere benamingen
Winde
Hoogte
1 - 60 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Kalkrijk, Neutraal
Vochtigheid
Droog, Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Convolvulus cneorum is een de rotsachtige kuststreken van Zuidoost-Europa groeiende, wintergroene sierheester behorende tot de Windefamilie. Wie wel eens op de Italiaanse eilanden Sicilië en Sardinië is geweest heeft ze vast wel gezien, groeiend vanuit rotsspleten.

De botanische benaming van de Zilverwinde is Convolvulus cneorum. De geslachtsnaam Convolvulus is afgeleid van het Latijnse “convolvere” of “omwikkelen”. De naam verwijst naar het feit dat veel windes zich rondom andere planten slingeren.  De soorttoevoeging cneorum  is afgeleid van het Griekse “kneoron”, de Griekse naam van een andere plant, Daphne gnidium, die dezelfde kleur en dezelfde blaadjes als Zilverwinde heeft maar er verder niet op lijkt.

In Nederland worden zowel de naam Zilverwinde als Winde gebruikt.

  • Zilverwinde is een zestig centimeter hoge, sterk vertakte heester.
  • Zowel stengels als de lancetvormige bladeren zijn zilvergroen tot blauwgroen en fijnbehaard.
  • Van mei tot september is de zilverwinde bedekt met grote klokachtige, witte bloemen die een doorsnede van drie tot vier centimeter hebben.
  • De bloemen hebben een geel hart. Ze openen alleen als er voldoende zon is. In de nacht en bij sterke bewolking sluitende bloemen zich.
  • Vrijwel de gehele plant is giftig.

Convolvulus cneorum is beperkt winterhard. Mulch goed en zorg voor goed gedraineerde grond, dan haalt Zilverwinde de winter meestal wel. Bij hele strenge winters de plant beschermen tegen de vorst. Als je de Zilverwinde in potten plant, kun je ze in de winter binnen zetten in een koude kas.

Convolvulus cneorum is een typische plant voor een klassieke tuin met grijsbladige planten, maar is ook mooi in rotstuinen en in bloeiende borders. In potten en zelfs hangmanden komt de plant ook goed tot haar recht.
Zilverwinde is mooi te combineren met onder meer Slaapmutsje, Ezelsoor en Prikneus. Zilverwinde is bijzonder aantrekkelijk voor honingbijen en hommels.

De volgende cultivars van Convolvulus cneorum  zijn erg mooi:

    Convolvulus cneorum
    Convolvulus cneorum ‘Sense’
    Convolvulus cneorum 'White Sensation', heel zuiver wit

Standplaats en het planten van de Zilverwinde: De Zilverwinde heeft een zonnige standplaats nodig in goed gedraineerde grond en kan toe met relatief arme grond. Extra bemesting is doorgaans niet noodzakelijk, maar jaarlijks mulchen wordt erg op prijs gesteld.
Met halfschaduw groeit de plant ook wel maar zal niet of nauwelijks bloeien. Leem en klei voorzien van extra zand en grit voor een goede afwatering.

Zilverwinde snoeien: Bruine, uitgedroogde of ziek uitziende stengels dienen periodiek verwijderd te worden. Vormsnoei kan het beste plaatsvinden na de bloei, in november of december. Het loof kan worden gebruikt om compost te maken.

Ziektes Zilverwinde: Zilverwinde is een sterke plant die weinig last heeft van ziektes en insecten. Alleen te natte, slecht gedraineerde grond is gevaarlijk en zal leiden tot schimmelziektes en wortelrot. Als je de plant in potten zet moeten deze absoluut een goede  afwatering hebben.

Convolvulus cneorum vermeerderen:  De Zilverwinde kan in het voorjaar en in het najaar worden gestekt, gewoon op kamertemperatuur. Het zaaien van Convolvulus kan het beste in het najaar plaatsvinden. Zaai in normale stek- en zaaigrond.

Berichten over deze plant