MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Bamboe 'Pingwu'

Groeit in 1496 tuinen

Latijnse naam
Fargesia robusta 'Pingwu'
Hoogte
1 - 350 cm
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Deze middelgrote Chinese bamboe is een polvormende soort. Dat wil zeggen dat deze geen lange worteluitlopers maakt. Ze zijn ideaal voor een klein bamboebosje en worden voornamelijk geteeld om hun decoratieve blad en hun opgaande groeiwijze.

Deze soort wordt in ons land zo'n 3,5 meter hoog en heeft dunne twijgen met opvallende schutbladeren.

De bamboe vergt weinig onderhoud. In de jeugd halen we de stengels die na augustus nog gevormd worden weg, omdat deze niet goed afharden en het jonge krachtige scheuten belemmerd in hun groei in het voorjaar.

 

De Fargesia robusta “Pingwu” is geschikt voor kuip, maar komt ook goed als solitair tot zijn recht. Ook op warmere plaatsen is deze bamboe goed geschikt. De Fargesia robusta “Pingwu” heeft enige overeenkomsten met de Fargesia robusta “Campbell”.

Deze bamboe is ook polvormend en groeit aaneengesloten en kan daarom ook heel goed voor hagen en afscheidingen gebruikt worden. 
De pollen worden ongeveer 150 cm in doorsnee. Nieuwe scheuten worden van eind maart tot juli gevormd.
Het is een mooie Fargesia robusta soort met wit/gele schutbladeren en diep groene stengels welke een diep contrast geven. Het schutblad valt er in de regel in de winter af. 

De groene glanzende bladeren zijn lang en smal tot 8 cm lang en blijven in de winter goed zitten. Deze zijn iets lichter van kleur dan die van de Fargesia robusta “Campbell”.
In de winter blijft deze bamboe ook mooi groen en verliest geen blad. Na een aantal jaar is het een mooie volle compacte bos bamboe met rechtopgaande stengels.
De stengels worden tot 2 cm in doorsnee. Tevens woekert deze bamboe niet en is geen wortelbegrenzer nodig.
Winterhardheid zone 6a (-23ºC).

Verzorging

Bamboes houden van een goed doorlaatbare bodem.  Te dichte bodems zijn verantwoordelijk voor wortelverstikking en de groei wordt sterk beperkt.  De bodem is bij voorkeur humus- en voedselrijk, met licht zure pH.  Bamboe is een dankbare plant die op verschillende bodemtypes kan groeien.  Het zijn ook sterk groeiende planten, die heel wat voeding nodig hebben.  In het voorjaar wordt daarom met een snelwerkende stikstofrijke meststof, organisch of anorganisch, bemest. 

In de jaren na aanplant omvat de verzorging van de aangeplante bamboes minimaal een jaarlijkse controle op het eventueel uitlopen van rizomen.  Afhankelijk van de planning en uitvoering, wordt deze routineklus meer of minder ingewikkeld.  Indien nodig kunnen gepaste maatregelen worden genomen.

Naarmate de aanplant ouder wordt zullen ook meer en meer dode stengels zich in het midden van de plant ophopen.  Het is dan nodig, niet in het minst om de sierwaarde in stand te houden, om deze dode stengels te verwijderen.  Dit komt de uitgroei van nieuwe scheuten ook ten goede. Nieuwe scheuten lopen bij bamboe uit vanaf april-mei tot in het najaar.  De meeste Phyllostachys-soorten schieten in het voorjaar, met soms een tweede ‘vlucht’ later op het jaar.  Chimonobambusa scheuten groeien uit in het najaar, en andere soorten kunnen gedurende het hele groeiseizoen scheuten geven. Om een goede afrijping en afharding van de stengels naar de winter toe te bevorderen, gebruiken we geen stikstofrijke meststoffen in de zomer of het najaar.  Een bijkomende bemesting met siliciummeststof zorgt wel voor extra stevigheid van de stengels !

De meeste winterharde bamboes komen strenge winters door.  Soms treedt bladschade op, en soms vriest bij gevoelige types, afkomstig uit subtropische streken, het bovengrondse deel af tijdens een strenge winter.  Beschadigde stengels kunnen na de winter worden verwijderd, zeker bij bodembedekkers. Omdat het groeiseizoen van bamboes vrij laat begint (mei en juni) vormen vele planten na de winter gedurende lange tijd een troosteloze aanblik.  Best is dan om dit oude loof te verwijderen.  Dit bevordert de uitgroei van nieuwe scheuten en het uitlopen van slapende zijknoppen.   Bamboes lenen zich overigens algemeen goed tot snoei; hagen zowel als vormsnoei bij hogere soorten.

Berichten over deze plant