MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Chia

Groeit in 10 tuinen

Latijnse naam
Salvia hispanica
Andere benamingen
chia,
Hoogte
1 - 100 cm
Kleur
Winterhard
Neen

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

Chia, ook wel bekend als Salvia hispanica, is een plantensoort uit de Lipbloemenfamilie, afkomstig uit centraal en zuid-Mexico en Guatemala. Uit overleveringen blijkt dat het werd geteeld door de Azteken voordat Columbus Amerika ontdekte, en dat het zo gewaardeerd werd dat het jaarlijks geschonken werd aan de overheersers.[1][2] Chia wordt nog steeds gebruikt in Mexico en Guatamala, met de gemalen zaadjes, terwijl het hele zaad wordt gebruikt als voedingsingrediënt en wordt toegevoegd aan voedzame drankjes.[3]

Vereisten

Chia is een eenjarige plant die ca. 1 meter hoog wordt met tegenovergestelde bladeren van 4–8 cm lang en 3–5 cm breed. De bloemen zijn paars of wit en komen voor in talloze clusters aan het eind van iedere stengel.

Onderhoud

Deze plant heeft nog geen omschrijving.

Gebruik

Chia wordt in het algemeen geteeld voor het zaad, rijk aan omega 3-vetzuren, aangezien 25–30% van het zaad extraheerbare plantaardige olie bevat, inclusief alfalinoleenzuur (ALA). Chiazaadjes zijn bijzonder klein en ovaal van vorm met een diameter van ongeveer 1 mm, gespikkeld met de kleuren bruin, grijs-zwart en wit.

Berichten over deze plant