MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Blauwe bes

Groeit in 943 tuinen

Latijnse naam
Vaccinium corymbosum
Andere benamingen
Amerikaanse bosbes
Hoogte
200 - 250 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend, Bladverliezend

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

Blauwe bessen (Vaccinium corymbosum) zijn zuurminnende planten en groeien best op zure, humusrijke en vochthoudende grond. Op kleigrond kan u blauwe bessen in grote potten of kuipen kweken

Vereisten

De meeste Vaccinium-soorten zijn bosplanten die graag lichte schaduw hebben en het liefst in wat zure, zeer humusrijke grond staan. Als ze die condities krijgen, zijn het probleemloze planten die jarenlang doen wat ze moeten doen, namelijk voor lekkere vruchten zorgen. Als er meer planten worden gezet, staan die ongeveer anderhalve meter uit elkaar (zo breed kunnen de struiken worden) en op een zonnige plek. De grond mag niet uitdrogen, dus zorg steeds voor voldoende water. Als je in het voorjaar bemest, geen beendermeel geven, want dat bevat kalk..

Onderhoud

In de eerste twee jaren na het planten wordt weinig gesnoeid en alleen het onderste, zwak vruchthout, kort boven de grond wordt weggenomen of uitgedund.  Te zwakke twijgen zal men volledig verwijderen. 
Bij te zwakke groei van de blauwbessenstruiken kan men al het vruchthout wegknippen. (Vruchthout zijn de korte zijtwijgjes)
Er moet een evenwicht zijn tussen de groei en de productie van bessen. Een te hoge bessenproductie is bij jonge planten nadelig voor de vegetatieve groei, zodat de bessen klein blijven en de planten kunnen afsterven.
Men raadt soms aan de eerste 2 jaren geen bloemen (bessen) te laten komen aan de struiken, zodat de hergroei optimaal kan zijn. 

De snoei beperkt zich in maart tot verjongingssnoei. Na drie jaar geven de nieuwe takken weer bessen

Gebruik

Bessen in april en mei

Berichten over deze plant