Lampenpoetsersgras
Algemene omschrijving
Plantensoort : gras
Gebruik : groep (voorzie 6-9 planten/m2),kleine groep,solitair
Habitat : open plaatsen met droge, frisse bodem
Hoogte : 50 - 100 cm
Bloemkleur : bruinpaars
Bloeiperiode : aug - okt
Bloemen : groene tot paarse aartjes in ronde pluimen
Bladkleur : donkergroen
Wintergroen : nee
Pennisetum is een sieraad voor uw tuin. Dit heeft hij te danken aan de platte bladschijven en bovenal de langwerpig ronde, pluimvormige bloei. De sierlijk overhangende aren zijn hét kenmerk van lampenpoetsergras. De pluim werd vroeger wel als rager voor de cilindervormige glazen kap van de olielamp gebruikt. Daar heeft het zijn naam dan ook aan te danken. Tegenwoordig zien we de pluimen ook steeds vaker terug in droogboeketten. Lampenpoetsergras komt van nature voor in tropische, subtropische en gematigde streken en bestaat uit meer dan tachtig soorten en daarbinnen bestaan weer vele variëteiten (cultivars). De belangrijkste soort van lampenpoetsersgras is Pennisetum alopecuroides. Deze grassoort heeft prachtige namen gekregen die hij dankt aan de opvallende aren die in de herfst boven de plant uitsteken. De Nederlandse naam lampenpoetsergras spreekt tot de verbeelding, maar ook de Latijnse soortnaam Pennisetum alopecuroides duidt op de aren. Pennisetum komt van de woorden penna en seta, die respectievelijk veer en stoppel betekenen. Alopecuroides betekent letterlijk ‘lijkend op een vossenstaart’. Door de verkleuring van het blad in de herfst en de mooie compacte vorm voor de bloei, heeft u het gehele jaar een plant waar u met plezier naar kijkt. Op zijn mooist is hij na een warme zomer. Lampenpoetsergras kan worden geplant in een pot, in grote aantallen bij elkaar, in een border of als alleenstaande plant.
Algemeen onderhoud
Lampenpoetsergras is niet helemaal winterhard en kan daarom het best op een zonnige beschutte plek staan. Het verlangt een licht humeuze grond of grond, die goed water doorlatend is en permanent licht vochtig blijft. Deze grassoort groeit uitstekend op een plaats in de zon tot halfschaduw. Het kan als eenling (solitair) worden gebruikt, maar veel meer komt het tot zijn recht in een grote groep. Knip het blad pas af na de winter, wanneer het nieuwe gras zich begint te ontwikkelen. Anders kijk je de hele winter tegen een miezerig stompje met afgeknipte stengels aan in plaats van een mooie volle bos met bruin gekleurd gras. Breng in het najaar een mulchlaag aan. Omdat lampenpoetsergras niet honderd procent winterhard is, helpt deze laag tegen het bevriezen van de wortels. Daarnaast zorgt de mulchlaag ervoor dat onkruid minder snel tot ontwikkeling kan komen. Je hoeft daardoor in het voorjaar minder te wieden. Bij langdurige droogte kun je het beste deze plant extra water geven, anders kleuren de bladeren al erg vroeg bruin.
Bijzonderheden : Geen bijzonderheden
Bij hete zomers begieten.
Afknippen in het voorjaar. : Maart tot April.
Berichten over deze plant
Ria B.
mijn lampepoetsersgras bloeide dit jaar niet en vorig jaar evenmin. Heeft iemand een idee hoe dat kan komen? Het gras staat in de zon ( pas schaduw in de late namiddag). Zandgrond. Ik plantte de grassen een 10 tal jaar geleden en ze hebben al die tijd prachtig gebloeid. Twee jaar geleden legden we … Lees verder » Donderdag 21 September 2017 om 18:30- Bekijk alle 8 reacties »
Ria B. Bedankt allemaal. Ja, ik denk dat ik in het voorjaar maar eens ga "delen".... Vrijdag 22 September 2017 om 18:28
Kiki B. Zou toch de voorkeur geven om af te wachten. Pennisetum hoeft eigenlijk niet gedeeld te worden. Maar dat is mijn persoonlijke mening op basis van ervaring.... Vrijdag 22 September 2017 om 21:35
Danielle V. voegde een foto toe aan Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides). Vrijdag 9 September 2016 om 12:01
Coby M.
Kan ik deze plant verplaatsen en wanneer. Zondag 20 September 2015 om 12:49Monique E.
Er staat dat ik het lampenpoetsersgras moet bedekken met bladeren of compost; maar het staat nog zo mooi overeind.. Wat te doen? Donderdag 20 November 2014 om 16:06- Bekijk alle 5 reacties »
Tom M. De nagel op de kop !!! Vrijdag 21 November 2014 om 12:31
Roos T. Hoef je niets aan te doen,heb grote groepen al jaren staan.Wel pas in het voorjaar knippen. Zondag 23 November 2014 om 08:27
Wim V.
Heb deze vandaag serieus uitgedund want was te dik geplant bij aanleg tuin. Nu staat hij elke 80 cm. Hopelijk een meer ordelijk zicht dit jaar. Zaterdag 25 Februari 2012 om 19:28Frank J.
Zopas nog even de composthoop gaan omroeren, had die eergisteren leeggemaakt en de compost verdeeld over de border. gisteren heeft het vrouwke de bladeren van de bomen op het gazon gekield en erover gereden met de grasmaaier, zo krijg je een mengeling van gras en versnipperde bladeren en zal ik … Lees verder » Zondag 10 Oktober 2010 om 18:52Danny D. voegde een video toe aan Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides). Dinsdag 7 September 2010 om 23:02