Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Rondbladige tuincyclamen

Foto: Rondbladige tuincyclamen
Foto: Rondbladige tuincyclamen
Foto: Rondbladige tuincyclamen

Let op, eerder werd Cyclamen coum hier foutief 'alpenviooltje' genoemd.  
Het alpenviooltje is Cyclamen purpurascens, en die is in onze streken slechts heel beperkt winterhard.

Net als Cyclamen hederifolium is deze mini-cyclaam perfect winterhard.  Deze soort echter bloeit niet in de herfst, maar in het vroege voorjaar.
De plant is veel 'afgeronder' dan zijn herfstbloeiende tegenhanger, en dat geldt zowel voor de bloemen als voor de bladeren.

Het is een mooi plantje om in gezelschap van bv sneeuwklokjes te planten onder struiken.

Bloeit over een lange periode(december-maart), het kan een paar jaren duren eer ze rijkelijk gaan bloeien, ze houden er niet van verplant te worden, vermeerderen gebeurd door uitzaai of door deling. De knollen zijn schijfvormig. Plantdiepte 5 cm. Ze houden van kalkrijke grond, niet te vochtig en liefst een plaats met veel schaduw.De knollen worden met de kale bolle zijde naar beneden geplant. Geschikt voor bosachtige omgeving of onder bomen of struiken. De knollen werken zich na elke bloei omhoog, het is aangeraden ze jaarlijks af te dekken met nieuwe aarde.
 

Het lijkt verleidelijk om Cyclamen hederifolium en C. coum in elkaars buurt te planten… Hun bloei volgt elkaar op, en zo zou je van in de nazomer tot aan het eind van de winter bloemen kunnen hebben. Maar tuindeskundige (of hoe vertaal je ‘horticulturalist’?) Camilla Bassett-Smithraadt dat af: volgens haar vermenigvuldigt de Napolitaanse cyclamen zich veel sneller dan de rondbladige, waardoor die laatste al snel verdrongen wordt.

De Nederlandse naam 'rondbladige' verwijst zowel naar de vorm van blad als bloem: Zowel de bladeren als de kroonblaadjes zijn duidelijk veel ronder dan die van de Napolitaanse cyclamen (C. hederifolium).
In ‘coum’ leer je wat over de geografische oorsprong van de plant: Vaak wordt gezegd dat het verwijst naar het Griekse eiland Kos, maar daar blijkt de plant helemaal niet endemisch te zijn. Vermoedt wordt daarom, dat het gaat om Coa, een stad of streek (wie helpt me hier?) in het vroegere Cilicië.
In de geslachtsnaam ‘Cyclamen’ herken je dan weer het Griekse ‘Kyklos’ (en ons Nederlandse ‘cyclus’), wat kring betekent. De meeste bronnen verklaren dit vanuit de ronde vorm van de wortelknol. Die knol geeft de Cyclamen ook trouwens zijn volksnaam ‘varkensbrood’. Het alpenviooltje (Cyclamen purpurascens), dat dus helemaal geen viooltje maar wel een cyclamen is, heet trouwens in het Engels ‘Sowbread’, zeugenbrood. Volgens de overlevering zouden varkens de knollen immers bijzonder lekker vinden (en van het eten van de voor ons giftige knollen geen last ondervinden.)

Cyclaam of Cyclamen? Cyclamen of Cyclamens?

Zeg je nu eigenlijk één cyclaam of één cyclamen? Zijn het twee cyclamen of twee cyclamens?
Volgens het groene boekje mag het allebei…
De wetenschappelijke geslachtsnaam is inderdaad ‘Cyclamen’, en dat is een enkelvoud. Maar in het Nederlands werd dat zozeer als een meervoud gehoord, dat men ‘cyclaam’ als het enkelvoud ging gebruiken. Botanisch is dat wel niet helemaal correct, maar taalkundig is het geen enkel probleem.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 10 cm
Kleur
  •   
  •   
  •   
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Droog
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend