Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Zoethout

Glycyrrhiza glabra  • 

Foto: Zoethout

Zoethout is in de handel de aanduiding voor korte stukjes van de wortelstok van Glycyrrhiza glabra. Deze bevat een zoetstof die zo'n 30 tot 50 keer zo sterk is als suiker, maar niet schadelijk is voor de tanden[1]. Er moet flink op gekauwd en gezogen worden om de zoetstof te proeven. Toch werd zoethout — vooral door kinderen — gewaardeerd voordat de snoepindustrie deze markt overnam met veel makkelijker te consumeren producten.

Het sap uit de wortel wordt gebruikt als grondstof voor drop, eventueel samen met het zout salmiak.

De zoetstof in zoethout heet glycyrrhizinezuur, dit is een stof die de bloeddruk verhoogt. Zowel van drop als van zoethout is dit effect beschreven en dit kan tot klinisch belangrijke hypertensie leiden.

De industriële verwerking van de zoethoutwortel werd mogelijk toen de Italiaan Giorgio Amarelli er in 1731 in slaagde om het sap uit de wortel tot drop, of Glycyrrhiza glabra, de Latijnse apothekersnaam, te verwerken.

Medisch is dit ook een zeer interesante plant die vaak in de kruidengeneeskunde gebruikt wordt.

Zou helpen bij de volgende problemen.
De ziekte van Addison, allergische rhinitis, artritis, voetschimmel, bronchitis, bursitis, aften, catarre van de bovenste luchtwegen, chronische vermoeidheid, verkoudheid, colitis en intestinale infecties, conjunctivitis, constipatie, hoesten, roos, depressie, twaalfvingerige darm-zweren , emfyseem, fibromyalgia, griep, schimmelinfecties, gastritis, gingivitis en tandbederf, jicht, hooikoorts, brandend maagzuur, hepatitis, ontstoken galblaas, ziekte van Lyme, menopauze, prostaatvergroting, psoriasis, gordelroos, keelpijn, milt aandoeningen , tendinitis, keel problemen, tuberculose, zweren, virale infecties, schimmelinfecties. Het verminderen van maagzuur en het verlichten van brandend maagzuur en indigestie. Het verhogen van de galstroom en het verlagen van cholesterol. Verbetering weerstand tegen fysieke en emotionele stress.
Raadpleeg steeds een arts, kruidengeneeskunde is een alternatieve geneeswijze, ondanks bewezen effecten van bepaalde kruiden en het feit dat deze kruiden in aangepaste vorm ook in medicijnen gebruikt worden.


Vaste plant die je best in een grote kuip zet omwille van zijn uitlopers.
Om de drie jaar, in oktober, graaf je deze op voor de wortels die dan dik genoeg zijn.
In de zon laten drogen om te vermijden dat ze gaan beschimmelen, de wortels zijn minstens een paar jaar houdbaar.
Heb je eenmaal een plant, dan kun je deze heel makkelijk vermeerderen door wat wortelstukjes waar een knop (liever meer dan één) aan zit weer in de grond te doen.  
Hij zal dan vanzelf in het voorjaar weer uitlopen.
In de winter sterft dit struikje volledig bovengronds af.
Het plantje zelf wordt zowat 75cm hoog en bloeit ergens in juni-juli.

Vergeet niet dat zoehout nooit in een te vochtige grond mag staan.

Eigenschappen

Hoogte
70 - 110 cm
Kleur
  •   
  •   
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend