MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Mazus 'Albus'

De nederlandse naam is Mazus, familie van de Scrophulariacea. De bloemkleur is wit en de bloeitijd is van ca. mei tot en met juni. De bladeren zijn groen en ongeveer 5 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 5 cm. Verdraagt een temperatuur tot -10 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 30 cm. (8-11 st. per m2.) Is matig verkrijgbaar.


Deze plant komt van oorsprong uit de bergen en is dan ook zeer geschikt voor de rotstuin als 'voegenvuller' in de stapelmuur of tussen stenen (ook bestrating). Verlangt een matig voedselrijke bodem en een licht beschaduwde standplaats. Bijvoorbeeld in de schaduw van grote keien. Deze plant staat het liefst op een licht vochtige plek. U kunt haar het best uitplanten in grotere groepen. Groeit bodembedekkend en laat zich goed combineren met andere planten.

 

Mazus reptans bij uw vijver

Mazus reptans is een makkelijke zomerbloeier die goed in normale tuingrond groeit. Maar deze plant voelt zich ook prima thuis in vochtige grond. Bijvoorbeeld in een vochtig gedeelte bij de vijver. U kunt haar dan het beste planten in een vijvermandje. Bekleed het mandje met een lapje jute en vul het met speciale vijvergrond. Zet Mazus reptans in het mandje en vul aan met aarde. Dek alles af met de overgebleven jute en strooi af met een laagje grind. Zet de mand zo'n 0-10 cm diep in de vijver. Is er geen ondiep oevergedeelte in uw vijver zet het mandje dan op een stapeltje stenen. Ook langs de rand van de vijver is Mazus reptans goed toe te passen. De stengeltjes zullen de vijverrand mooi camoufleren. Zet deze vijverplant in de volle zon of halfschaduw.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 10 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal, Zuur
Vochtigheid
Normaal, Nat
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend