Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Kiwi 'Abbot'

De kiwi Actinidia deliciosa ‘Abbot’ is ontdekt in 1920 en op de markt sinds 1930. De vrucht is bruin met dichte, lange zachte haartjes. Het vruchtvlees is lichtgroen en smaakt heerlijk. Engeland is de grootste afnemer van deze kiwi.
De kiwi staat natuurlijk bekend vanwege zijn vruchten. Het onaantrekkelijke uiterlijk vanwege de bruine beharing wordt gecompenseerd door zijn smaak. Dit zijn ‘vitamine C bommetjes’. Maar naast de vruchten heeft de kiwi ook sierwaarde. Er is prachtig blad met ook weer een mooie beharing die doorgaat tot op de bladsteel. Ook de talloze witte bloempjes in het voorjaar zijn mooi.
De kiwi is een vrij wilde klimplant. In het begin steekt hij zijn energie in een snelle groei, pas later komen er veel vruchten. Oorspronkelijk heette de vrucht Chinese kruisbes, maar toen de Nieuw-Zeelanders de vruchten massaal gingen exporteren, werd de vrucht vernoemd naar hun nationale trots: de kiwi (vogel). De meest bekende kiwi is ongetwijfeld Actinidia deliciosa. Tegenwoordig is deze vrucht volop te krijgen bij de supermarkt en groenteman. Toch is deze kiwi nog niet zo lang volop verkrijgbaar. Aanvankelijk was het een exclusieve vrucht, die tegen een relatief hoge prijs per stuk van de hand ging. Nu worden ze per kilo aangeboden. De herkomst van deze vrucht is vrijwel nog steeds Nieuw-Zeeland en Australië.
Vanaf het vierde jaar na aanplanten kun je kiwi’s verwachten, maar de productie komt eigenlijk pas na acht jaar goed op gang. Even geduld hebben dus!

Algemeen onderhoud

Kiwi's staan het best op een warme zonnige plaats. Snoei van de kiwi is goed om de groei af te remmen en meer vruchten te laten vormen. Daarnaast kan een goede vorm worden gekregen zodat de kiwi's goed kunnen groeien en geoogst worden. Snoei na de bloei in juni. Knip alle vruchtloze takken terug tot op twee bladeren. Bij de vruchtdragende takken zorg je ervoor dat er slechts vier bladeren na de laatste vrucht aan de tak blijven staan. Als de kiwi wordt geleid, dient de top verwijderd te worden ten gunste van de ontwikkeling van zijtakken. Snoei zeker niet in februari/maart. Dan begint de sapstroom goed op gang te komen en zou de plant kunnen doodbloeden. Ondersteun de takken goed, door ze bijvoorbeeld te binden aan leilatten.

Cultivars

Soort:
deliciosa, gewone kiwi

Eigenschappen

Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend