Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Sierkalebas (algemeen)

Cucurbita pepo  • 

Foto: Sierkalebas (algemeen)

Foto: Sierkalebas (algemeen)

De planten vragen veel ruimte en vormen lange ranken met grote bladeren. De planten bloeien rijk met gele bloemen, maar slechts enkele zetten vrucht, zwaar bebladerde, holle ranken klimmen overal in en op.

Vereisten : Binnen of in de serre opkweken in pot. Uitplanten op 200 x 100 cm. Kan tot wel 10 m. lange scheuten hebben. Ze hebben veel voedsel nodig en worden daarom ook wel op composthopen geteeld.

Onderhoud : Indien nodig de ranken leiden. Laat de planten zo ongestoord mogelijk uitgroeien. Zorg voor voldoende vocht.

Gebruik : Na de oogst de vruchten laten drogen om ze als siervrucht te kunnen bewaren.

De sierpompoen, Cucurbita pepo, is een eenjarige plant uit Midden-Amerika. Het is misschien wel één van de oudste voedselgewassen. In Mexico zijn archeologische aanwijzingen dat de pompoen al 7.000 tot 5.500 jaar voor het begin van de jaartelling werd gekweekt.

Inmiddels is het een soort met heel veel rassen en heel populair onder de hobbykwekers. Iedereeen kent de vruchten in talrijke vormen. Bekend zijn de sierkalebassen: knots- of flesvormig, kleine, wratachtige pompoenen of de zogenaamde bisschops- of Turkse mutsen in allerlei kleuren. Deze worden gekweekt voor decoratieve doeleinden, met een harde schil en niet geschikt voor consumptie.

De courgettes zijn natuurlijk wel eetbaar, zij behoren tot een andere groep binnen deze soort. En dan zijn er natuurlijk de grotere, platronde oranje pompoenen, die geschikt zijn voor de lekkerste recepten en rijk aan vitamines, vooral A en C.  Populair voor de bereiding van soep, maar ook geschikt voor het maken van taart en zelfs koekjes.

Het kweken gaat vrij gemakkelijk, ze hebben zon, tamelijk veel water en ruimte nodig. De planten kunnen tot 3 meter hoog klimmen en over de grond kunnen de ranken wel een lengte van 10 meter bereiken.

De vrucht van rassen die enkel voor de sier zijn bedoeld is meestal giftig.. Een dergelijke vrucht heeft vaak een bittere smaak en kan het giftige cucurbitacine bevatten.

Eigenschappen

Hoogte
1 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon