MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Vuurpijl 'Grandiflora'

Foto: Vuurpijl 'Grandiflora'
  • Bloeitijd juli tot september.
  • Plaatsen in de zon.

Vuurpijl 'Grandiflora' (Kniphofia uvaria) zorgt in de plantenborder voor een speciaal effect, door de opvallende bloeiwijze. De bloemen staan in 15-20 cm lange aren en doen het ook fantastisch in de vaas.

Kniphofia uvaria 'Grandiflora' kunt het best in de volle grond planten. Graaf een ruim plantgat en maak de grond goed los. Verbeter arme tuingrond door er koemestkorrels door te mengen. Plant de dikke wortelstok van de vuurpijl rechtop in het plantgat. De bovenkant van de wortel moet net iets onder het grondniveau komen. Vul het plantgat met aarde en druk stevig aan. Geef na het planten direct water. De plantafstand is zo'n 50 cm. Kniphofia uvaria 'Grandiflora' groeit en bloeit goed op een plekje in de volle zon of halfschaduw in goed doorlatende, voedzame grond.

Kniphofia uvaria 'Grandiflora' geeft een exotisch effect in de tuin. De smalle bladeren en de opvallend gekleurde bloemen maken de vuurpijl tot een zeer geliefde borderplant. Gebruik de vuurpijl als solitair tussen lagere planten zoals middaggoud (Gazania splendens). Of combineer Kniphofia uvaria 'Grandiflora' met hogere borderplanten zoals incalelies (Alstroemeria) en ook met het pampasgras (Cortaderia selloana).

De vuurpijl is een vaste plant die jarenlang op dezelfde plek kan blijven staan. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is, vooral in de winter. Knip uitgebloeide bloemstengels helemaal weg om herbloei te bevorderen. Bind voor de winter het blad samen en dek de planten af met een laag hooi of stro in het hart van de pol. In het voorjaar al het blad afknippen. Al snel zullen er weer nieuwe scheutjes boven de grond komen.

De cilindrische bloeiwijzen van deze robuuste vaste plant geven een opvallend verticaal accent in uw beplanting. De onderkant van de bloeiwijze is geel, de bovenkant is rood. Zo lijken de bloemen net een vuurpijl. Het lange sierlijke blad maakt deze plant ook voor de bloei al decoratief. Vanwege de bijzondere bloemen wordt deze plant ook wel fakkellelie genoemd. Kniphofia komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika
Onderhoud

Tijdens groeiseizoen regelmatig bemesten. uitgebloeide bloemen verwijderen. afgestorven delen in  voorjaar na de vorst verwijdern

Gebruik : te gebruiken als snijbloem

Eigenschappen

Hoogte
0 - 100 cm
Kleur
  •   
  •   
  •   
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend