MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Rimpelroos

Foto: Rimpelroos
Foto: Rimpelroos
Foto: Rimpelroos

De rimpelroos heeft enkele bloemen met vijf kroonblaadjes, in kleur variërend van wit tot hardroze. Het blad is het typische veerdelige blad van een roos, maar het is veel duidelijker rimpelig generfd dan we dat van rozen gewend zijn.
De bottels van deze roos zijn van de meest sappige, vlezige die je kan bedenken.

De rimpelroos kennen we als de laagblijvende struik die in plantsoenen en langs snelwegen wordt aangeplant, en die door zijn dichte groeiwijze een ideale nestelplaats voor kleine vogels kan opleveren.

Rosa rugosa als invasieve plant:

Deze roos verspreidt zich ook vegetatief met behulp van een dicht net van wortelstokken, en kan daardoor op korte tijd behoorlijk grote oppervlakten gaan inpalmen.
Voeg daarbij zijn dichte groeiwijze, en je begrijpt dat er al snel geen andere planten meer een kans krijgen. De rimpelroos werd zo bijvoorbeeld in de Belgische duinen aangeplant omdat het door dat dichte wortelnet de zandverstuiving tegenging, maar intussen blijkt de struik ook een flinke bedreiging voor de toch al zo kwetsbare inheemse flora in die duinen. Op sommige plaatsen werden dan ook al vele hectaren van deze struik gerooid.

Eigenschappen

Variëteit van
Roos (algemeen) (Rosa (algemeen))
Hoogte
100 - 150 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend