Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Toverhazelaar 'Westerstede'

Algemene omschrijving

Hamamelis intermedia 'Westerstede' relatief laatbloeiende toverhazelaar. De hoogte na 10 jaar is 250 cm. De bloemkleur is donkergeel. De bloeiperiode is februari - maart. Deze plant is zeer winterhard.
Nederlandse naam : Toverhazelaar

Vereisten

Een toverhazelaar heeft in de eerste plaats voldoende ruimte nodig. Niet als u hem koopt, want dan is deze prijzige heester meestal nog niet eens 1 meter hoog en breed. Als hij het echter naar zijn zin heeft en begint te groeien, dan kan hij in de loop der jaren toch tot een forse omvang uitgroeien. In feite is de struik het geschiktst om als solitair te worden geplant. Er moet permanent veel ruimte rond de struik vrij zijn, wil de karakteristieke vorm zichtbaar worden. Een toverhazelaar groeit breed vaasvormig met veel, bijna horizontaal groeiende takken.

Onderhoud

Hamamelis groeit zo langzaam, dat snoei hoogst zelden moet worden uitgevoerd. Alleen als de struik te groot dreigt te worden. De snoei vindt plaats in het voorjaar, nadat de bloemen zijn verwelkt en voordat het blad uitloopt. Snoei alleen als takken elkaar kruisen, knip terug tot op een gezonde, jonge scheut. Wanneer er verjongd moet worden, verdeel dan de snoei over twee jaar om te voorkomen, dat er in een van de jaren helemaal niets bloeit. Gebruik van een wondafdichtingsmiddel is onnodig.

Eigenschappen

Variëteit van
Toverhazelaar (algemeen) (Hamamelis (algemeen))
Hoogte
140 - 300 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend