MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Grote tijm

Groeit in 30 tuinen

Latijnse naam
Thymus pulegioides
Hoogte
10 - 30 cm
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

De grote tijm (Thymus pulegioides) is een struikachtige, vaste plant, die behoort tot de lipbloemenfamilie (Labiatae oftewel Lamiaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten als vrij zeldzaam en matig afgenomen. De plant komt van nature voor in Europa en wordt ook gebruikt in siertuinen. De plant heeft een aromatische geur.

De plant wordt 2-30 cm hoog en heeft opgerichte, vierkantige, alleen op de ribben behaarde stengels. Alleen de onderkant van de stengels is verhout. De vrij dunne en slappe, tot 9 mm lange bladeren zijn eirond tot elliptisch en aan de voet versmald.

De grote tijm bloeit van juni tot de herfst met roodpaarse of soms witte bloemen. De onderste twee kelktanden zijn langer en veel smaller dan de bovenste drie. De bloeiwijze is een schijnkrans. De vrucht is een vierdelige splitvrucht. (WIKI)

Zaaien: mei- juli, afdekken met dun laagje grond. Optimale kiemtemperatuur 20 gr. Dek het zaaisel af met (vlies)doek om uitdroging te voorkomen. Na opkomst koeler zetten. Een deel zal snel kiemen, er is een lang kiemtraject van nakomertjes.