Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Wortel 'Rainbow F1 Mix'

Daucus carota 'Rainbow F1 Mix'  • 

Foto: Wortel 'Rainbow F1 Mix'

Foto: Wortel 'Rainbow F1 Mix'

Wortel zaden Rainbow (Harlekin'), gekleurde wortelen. Dit zaad is afkomstig van geselecteerde planten van originele tuinders rassen. Een veelkleurige F1 mix van Nantes typen. Hybriden hebben een groot aantal voordelen t.o.v. zaadvaste rassen. Indien vroeg gezaaid, heeft u al vrij snel een goede opbrengst. Met Rainbow wortelen heeft u eens wat anders in de tuin. Een zoete wortel die ook als snack geschikt.

Zaaitijd onder glas/binnen: februari - maart.
Zaaitijd buiten: april - eind juli.
Zaaidiepte: ½ tot 1 cm. Kiemtijd: 6 -14 dagen.
Kiemtemperatuur: 13 - 20°C.
Zaaiafstand in rijen: 20-5 cm.
Uitdunnen plantjes: 2 - 3 weken na ontkiemen.
Standplaats: zonnig.

Zaai vanaf februari binnen. Zaai in trays met goede zaai- en stekgrond. Zaai dun en bedek de zaden met een laagje zaaigrond. Dek de trays af en zet op een lichte, warme plaats. Houd goed vochtig. Verwijder het deksel zodra de zaailingen opkomen. Hard de zaailingen begin mei een paar dagen af. Zet ze op een zonnige plaats. 
Vanaf april kunnen de zaadjes in de vollegrond worden gezaaid. De zaaigrond moet voldoende los zijn gemaakt en een goede afwatering hebben. Tot een diepte van ongeveer 25 - 30 cm zodat de wortelen lang en recht kunnen groeien. 
Niet extra mesten omdat dit harige, slechte en gespleten wortelen kan opleveren. Ook is het belangrijk om de plek waar gezaaid is goed te markeren omdat wortelzaad heel klein en donker is en zodra het gezaaid is niet meer opvalt op de grond. 2 tot 3 weken na het onkiemen van de zaadjes moeten de plantjes uitgedund en verplant worden, zodat ertussen de rijen ongeveer 25 cm vrij is. Ook regelmatig water geven en onkruid wieden is noodzakelijk voor een goede groei van de wortelen. Oogst de wortelen door ze met een riek omhoog te halen. Tussentijds oogsten kan wortelvlieg aantrekken. Wortelen kunnen een paar dagen worden bewaard in de koelkast. Kan goed worden ingevroren.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 50 cm
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend