MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Altheastruik +

Groeit in 10576 tuinen

Latijnse naam
Hibiscus syriacus
Hoogte
100 - 350 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Hibiscus is er in veel soorten, maar slechts één is geschikt voor buiten: Hibiscus syriacus. Hibiscus is al sinds mensenheugenis in cultuur. Door die lange historie is het niet meer te achterhalen waar de bakermat van Hibiscus ligt. Er zijn veel kruisingen bekend, die hoofdzakelijk slaan op de bloemkleur en macule. Hibiscus zie je overal ter wereld. Of het nu de tropen of subtropen of gematigde klimaten betreft. Ze worden gebruikt als solitaire struik: in pot of als heg. Zelfs in verwilderde vorm hoef je er niet meer van op te kijken. 

Hibiscus is als kamerplant al helemaal niet makkelijk te houden, vaak vallen de knoppen er al af, voordat de bloem zich opent of wordt het een zielige, stakerige en wegkwijnende plant. Met de tuinvorm is dat gelukkig anders gesteld, die doen het hier reuze goed.
Hibiscus groeit op vrijwel alle gronden die luchtig, goed water doorlatend zijn en flink wat humus bevatten. Eigenlijk heb je na het planten er geen omkijken meer naar. Plant Hibiscus tegen een warme muur op het zuiden, waar flink wat morgenzon komt, en je zult worden beloond met een rijke bloei. In de felle zon groeit Hibiscus minder snel en ziet met name het blad er minder florissant uit. Getemperd zonlicht is veruit het beste wat je Hibiscus kunt bieden.
Hibiscus wordt tot ongeveer 3½ meter hoog. Het blad ziet er frisgroen en glanzend uit. Het blad is drielobbig en elk van de lobben is wel getand. Het typeert Hibiscus in hoge mate. De struik groeit van nature in een mooie vorm. Snoeien is echt overbodig, tenzij de struik naar je smaak te fors of breed wordt. Moet er toch worden gesnoeid, dan kan dat het beste aan het eind van het voorjaar gebeuren. Snoei jonge planten zo nodig om een sterke vertakking bij de basis te stimuleren. Van volgroeide planten kunnen takken, die symptomen van afsterving vertonen, worden teruggeknipt tot op het levend hout.
In de herfst verkleurt het blad bruin en vallen de bladeren langzaam af, zodat er een winterkale struik overblijft.
De meeste variëteiten bloeien in de maanden juni tot ver in oktober. De bloei kan dus lange tijd worden bewonderd. Komen en (ver)gaan van de bloemen is een wonder. Sommige bloeien maar een dag, andere hooguit twee à drie dagen. Dreigt er regen, dan sluit de bloem zich uit voorzorg.

Hibiscus vermeerderen : Kan best door middel van stekken (tussen oktober en februari ) , maar meestal zaait de hibiscus zichzelf ook voldoende uit, let bij het onkruid wieden dus goed op voor jonge plantjes.

Berichten over deze plant