MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Fluweelboom

Groeit in 125 tuinen

Latijnse naam
Rhus typhina
Andere benamingen
Azijnboom, Sumak
Hoogte
1 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Rhus typhina (Fluweelboom) heeft in de zomer groenachtig gele bloemen in kaarsvormige pluimen. Bloeit in juni - juli met geelgroene kaarsachtige bloemtuilen. Vormt een bijna kaarsrechte dunne stam of verscheidene stammen. Heeft geveerde, vijftien centimeter lange bladen, die getand zijn. Vruchten donker bordeauxrood. Rode tot diepgele herfstkleur. Bladverliezend. Hoogte tot 450cm.

Azijnboom, Fluweelboom en Sumak zijn synoniemen voor het geslacht Rhus. In ons land wordt Rhus een flinke struik tot kleine boom. Een hoogte van 4½ meter bij een breedte van 3½ meter is geen uitzondering. Een azijnboom groeit op vrijwel alle grondsoorten, maar een licht humeuze grond heeft de voorkeur. Het enige nare van de azijnboom zijn ongetwijfeld de worteluitlopers.

Rhus is een groot geslacht met struiken, bomen en klimplanten. De groep bestaat uit wel meer dan tweehonderd soorten. Het geslacht behoort tot de Anacardiaceae (pruikenboomfamilie). Enkele soorten veroorzaken allergische reacties op de huid. Deze groep is inmiddels in een eigen familie ondergebracht (Toxicodendron). De soorten Rhus die hier worden beschreven veroorzaken geen allergie, tenzij iemand gevoelig is voor hooikoorts, dan is het beter geen Rhus aan te planten. Desondanks is het aan te bevelen bij snoeiwerkzaamheden de handen te beschermen met handschoenen. Rhus glabra en Rhus typhina en hun variëteiten worden in ons land het meeste gebruikt. Beide soorten zijn afkomstig uit Noord-Amerika. Daar groeien ze in rotsachtige, zanderige gebieden en op opengevallen plaatsen in het bos.

Rhus kan op den duur problemen geven door de vele worteluitlopers. De uitlopers kunnen tot op een afstand van vijf tot zes meter plotseling in de eigen of buurtuin opduiken. Aan verhardingen of muren veroorzaakt Rhus geen schade. Verwijder worteluitlopers zo snel mogelijk.

Snoeien:    Rhus kàn in het voorjaar worden gesnoeid. Snoeien gebeurt alleen om de struik eens te verjongen. In dat geval wordt de struik/boom tot op zo'n tien centimeter boven de grond afgesnoeid. Spoedig daarna lopen er nieuwe spruiten op de stam uit. Helaas zie je dan ook het aantal worteluitlopers (opslag) toenemen. Om invloed uit te oefenen op het aantal zijscheuten en dus latere (hoofd)zijtakken kunnen er enkele jonge spruiten worden aangehouden en de rest worden verwijderd. Laat Rhus zich zoveel mogelijk spontaan of op natuurlijke wijze ontwikkelen. Zo wordt de struik/boom echt op z'n best.

Berichten over deze plant