Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Pastinaak 'Tender and True'

Algemene omschrijving

Pastinaken lijken qua uiterlijk en grootte veel op winterwortels, ze zijn roomwit van kleur en soms wat minder zoet van smaak dan winterwortels. Pastinaken, vroeger 'Pinksternakelknollen' genoemd, waren vroeger het hoofdingrediënt van de warme maaltijd, later werd de knol verdrongen door aardappelen en wortels. Het is een echte wintergroente die vrij veel vorst kan verdragen en hoeft daarom niet geoogst te worden voordat het gaat vriezen, de knollen worden door kou zelfs wat zoeter van smaak. Wanneer het heel erg veel regent is het overigens wel beter om de pastinaken op te graven om te voorkomen dat ze gaan rotten.


TEELT
Ter plaatse zaaien vanaf half april tot eind mei, later zaaien vermindert de kans op selderij- en wortelvlieg. Voor een late teelt kan er ook nog gezaaid worden vanaf begin tot half juli. Bij een rijafstand van 35 centimeter de planten uitdunnen op 15 centimeter. In verband met wortelvlieg kan er onder insektengaas geteeld worden.

STANDPLAATS
Pastinaak 'Tender and True' is gemakkelijk te telen en vraagt weinig bemesting, daarom kunnen de knollen het beste geteeld worden op een goed bespitte, lichte en arme grond. De grond niet bemesten en de pastinaken niet telen op grond waar het jaar ervoor scherm- of vlinderbloemingen stonden. Vlinderbloemigen laten stikstof achter in de grond, hierdoor zullen de pastinaken teveel blad ontwikkelen waardoor de pastinaken te klein blijven.

OOGST
Oogsten na ongeveer 5 maanden of vanaf eind september tot in het voorjaar. Een late teelt kan geoogst worden vanaf half december tot in het voorjaar. Bij veel regen de knollen opgraven en koel bewaren. 

Eigenschappen

Deze plant heeft nog geen eigenschappen