MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Rode biet (algemeen) Rode biet (algemeen) Rode biet (algemeen) +

Groeit in 5408 tuinen

Latijnse naam
Beta vulgaris
Andere benamingen
kroot
Hoogte
1 - 40 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon

Algemene omschrijving

Rode biet is een tweejarig gewas uit de ganzenvoet familie, waartoe ook snijbiet (warmoes) behoort. Bij te vroeg zaaien bestaat de kans op schieten (het vormen van bloeistengels).  Rode bieten groeien op alle grondsoorten, maar op te droge gronden kunnen de knollen uitstulpingen krijgen. De wat later gezaaide bieten kunnen zeer langdurig worden bewaard in een koele, vorstvrije ruimte.

Standplaats: Kweek geen bieten op een vers bemeste grond. Een vroeg gewas kan alleen worden geteeld op goed gedraineerde, lichte, vruchtbare grond. Maar een latere teelt is niet zo veeleisend. Een open zonnige plek is aangewezen.

Zaaien en planten: Bietezaden zijn eigenlijk vruchtjes met twee of drie zaden in kurkachtige doosjes. Om de kieming te versnellen kan je de zaden een uur lang voor het zaaien laten weken.
Zaaien doe je in twee cm diepe zaaigeulen. Zaai op een afstand die twee maal dichter is dan de uiteindelijke plantafstand. Dun dus uit indien nodig. Probeer te zaaien in een goed vochtige grond (desnoods door twee dagen vooraf de grond goed te begieten). Strijk de geultjes dicht met vochtige grond en druk lichtjes aan met de hand of met de onderkant van een hak. Hou er rekening mee dat het twee weken duurt vooraleer je opkomst hebt.
In droge periodes kan je afdekken met jute zakken of stukken stof en dan daarop water gieten. Op die manier vermijd je dat de grond toeslaat en zorg je er ook voor dat de grond enkele uren later alweer niet uitgedroogd is. Wees er wel op tijd bij om de afdekking te verwijderen, dit wil zeggen, van zodra het eerste plantje bovenkomt. Doe dit best 's avonds.

Bemesting: Zo'n 60 gram per m² samengestelde meststof 10-12-18 is ruim voldoende. Werk deze meststof goed door de grond en doe dit liefst minimum een week op voorhand. Indien niet mogelijk gebruik dan een samengestelde organische meststof.

Verzorgingstips: Te vroeg uitzaaien in open lucht schept twee problemen. Enerzijds is de grondtemperatuur te laag voor een goede kieming. Anderzijds zal een biet uitgezaaid bij lage temperatuur te snel tot bloemstengelvorming overgaan, opschieten dus. Om dit te vermijden kan je onder glas bieteplantjes opkweken en half april uitplanten. Doe dit in potjes, want bietjes laten zich heel moeilijk verspenen of verplanten met naakte wortel. De opkweektemperatuur is gematigd dwz zo'n 15°C.

Ziekten en plagen: Rode biet is een hele sterke plant die ziektevrij kan geteeld worden.

Oogsten: Begin tijdig al wat rode bieten te oogsten, jong geoogst zijn ze veel malser. Gemiddeld mag je rekenen op een groeiduur van drie tot maximum vier maanden.

Bewaren: Bij bieten voor de bewaring draai je de bladeren eraf zonde het groeipunt te beschadigen. Bewaring gebeurt bij lage temperatuur, net boven nul, en door ervoor te zorgen dat ze niet uitdrogen. Je kan dit doen door te bewaren in kisten vochtig zand.

Berichten over deze plant