MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Roos 'Bonica 82' +

Groeit in 237 tuinen

Latijnse naam
Rosa 'Bonica 82'
Andere benamingen
Syn. Rosa 'Meidomonac', Rosa 'Bonica' , Rosa 'Bonica Meidiland' , Rosa 'Demon'
Variëteit van
Roos (algemeen) (Rosa (algemeen))
Hoogte
60 - 90 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

De ‘Bonica 82’ behoort tot de trosrozen; ook wel ‘floribunda rozen’ genoemd. Het is een gezonde rozensoort uit de selectie van de veredelaar Meilland (Meillandroos / Meillandrozen). Aan één steel zitten meer bloemen in trossen bij elkaar; vandaar de naam. Het is een sterke roos, die een flinke groeikracht bezit, winterhard is en weinig last heeft van schimmels en ziektes. In extremere situaties doet de Rosa ‘Bonica 82’ het dus ook nog gewoon goed. In een border met verschillende tuinplanten combineert deze rozensoort ook prima.

Geef de roos wel ruimte; zet andere tuinplanten er niet te dicht op zodat de roos goed kan uitgroeien. Ook achterin borders is de Bonica roos prachtig. U kunt de roos namelijk prima door laten groeien tot een hoogte van anderhalve meter. Als u de planten kort snoeit blijven ze gewoon lager tot 80 centimeter hoog. De bloemen zijn roze van kleur en bloeien van juni tot november. Zet de rozen bij voorkeur op een zonnige plek in uw tuin. 

Het beste zet u rozen op een (half)zonnige plaats in de tuin. Het is belangrijk bij het planten van de rozen te zorgen voor een goede start. Maak de grond eerst goed doorlatend, zodat het water niet blijft staan maar in de grond kan dringen. Zorg verder dat de grond humusrijk is door wat potgrond of aanplantgrond toe te voegen aan het plantgat. Dit kunt u indien nodig ook bestellen via onze website. Plant de roos zo in het plantgat dat het oculatiepunt (de knobbel op de stam waar de takken uitkomen) net onder de grond komt te zitten. Doorgaans kunt u de planten net zo diep planten als dat ze in de pot staan bij aankoop. Voeg de grond weer toe aan het gat en druk de aarde rond de kluit goed aan, waarna u ruim water geeft.

Bij een roos op stam zit het oculatiepunt bovenaan de stam. Deze plaatst u natuurlijk niet onder de grond. U kunt in dit geval het beste de plant op dezelfde diepte planten zoals de plant in de pot staat. De bovenzijde van de potgrond in de pot komt dat overeen met het grondniveau van uw tuin of pot.

Het snoeien van rozen houdt ze gezond en zorgt voor een rijke bloei. U kunt ze het beste in maart snoeien. Een te vroege snoei kan leiden tot vorstschade aan de plant. Snoei altijd bij temperaturen boven nul. In de zomer snoeit u de uitgebloeide bloemstelen weg zodat de roos opnieuw scheuten maakt en blijft bloeien tot in het najaar.

Berichten over deze plant