MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Venijnboom 'Fastigiata robusta'

Taxus baccata 'Fastigiata robusta'  • 

Foto: Venijnboom 'Fastigiata robusta'

Foto: Venijnboom 'Fastigiata robusta'

De Nederlandse naam van de Taxus baccata Fastigiata Robusta is Zuiltaxus of Venijnboom. Deze taxus heeft zijn naam te danken aan zijn zeer smalle zuilvorm. De langzaamgroeiende conifeer behaalt een maximale hoogte van 4 meter en zal niet breder dan één meter worden. Staat graag in de zon of lichte schaduw. Met Taxus baccata kun je een uistekende haag of blokhaag maken. Maar er zijn ook taxussen die een sterke, opgaande groeiwijze hebben, ook wel wel zuiltaxussen genoemd. Hebben ze de juiste plek in een tuin gevonden, dan zijn het echte blikvangers. Een jonge zuiltaxus ( Taxus baccata ‘Fastigiata’) heeft een vrij slanke vorm, maar naarmate hij ouder wordt, zal hij breed uitgroeien. Alle Taxus baccata ‘Fastigiatia’ groeien vrij langzaam en lenen zich goed voor vormsnoei. Ongesnoeid bereikt hij na 8 à 10 jaar een hoogte van 2 – 2,50 m. Taxus baccata ‘Fastigiata’ Aureus’ wordt ongeveer even hoog. De naalden van dit soort hebben een mooie, geelgroene kleur. De meest smalle zuilvormige  taxus is Taxus baccata ‘Fastigiata Robusta’. Zijn naalden hebben een groene kleur.’

Taxus baccata ‘Fastigiata’ heeft weinig snoei nodig, tenzij je de hoogte wilt inkorten. Inkorten maar ook vormsnoei kun je het beste uitvoeren in mei-juni of anders in augustus-september.

Alleen de vrouwelijke taxusplanten produceren bessen maar alleen als er een mannelijke taxus dicht in de buurt staat. Houd er rekening mee dat alle onderdelen ( takken, naalden, zaden) van Taxus baccata  en Taxus baccata ‘Fastigiata’ giftig zijn voor mens en dier. De rode bessen zelf zijn niet giftig. De pit ( het zaad ) die  in de bes zit, is echter wel giftig.

Eigenschappen

Hoogte
200 - 500 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend