MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Blauwe Regen 'Prolific'

Foto: Blauwe Regen 'Prolific'

Groeit in 769 tuinen

Latijnse naam
Wisteria sinensis 'Prolific'
Andere benamingen
Blauwe Regen 'Prolific'
Hoogte
300 - 400 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

De Wisteria sinensis ‘Prolific’ zoals deze blauwe regen voluit heet, is een cultivar met zeer lange bloemtrossen die massaal verschijnen.
Wisteria sinensis ‘Prolific’ is een uitbundig bloeiende slingerplant die wordt toegepast op pergola´s en tegen muren. Van nature groeit blauwe regen in bossen tegen bomen op. Hij wortelt in de door afgevallen bladeren humusrijke bodem en klimt zo snel mogelijk naar het licht in de top van de boom. Voor een optimale ontwikkeling dient deze situatie zo goed mogelijk nagebootst te worden.
Wortels van de Wisteria sinensis ‘Prolific’ dienen in de schaduw in een humusrijke bodem te staan en de blauwe regen moet naar de zon kunnen klimmen. Hierbij is een goede ondersteuning nodig, omdat Wisteria sinensis ‘Prolific’ grote groeikracht bezit. De takken kunnen armdik worden en beschadigingen aanbrengen aan bijvoorbeeld regenpijpen. Bij een goede verzorging van de Wisteria sinensis ‘Prolific’ kan een lengte worden bereikt van wel tien meter. Blauweregen kan tientallen tot zelfs honderden jaren oud worden. Met het verouderen krijgt de hoofdstam een grillige structuur.
Alleen Wisteria sinensis ‘Prolific’ die via enten is vermeerderd, bloeit rijk. De Chinese (sinensis) blauwe regen verschilt slechts in details van de Japanse (floribunda) blauwe regen. Het belangrijkste verschil is de vroegere groei.
De grote trossen met paarsblauwe bloemen verschijnen al in april en mei voordat er blad ontstaat, waardoor de bloemen extra opvallen. De bloemen geuren lekker zacht. Een tweede bloei in september komt voor. Chinese blauwe regen bloeit voor het eerst na drie tot vier jaar na het planten.

Wisteria sinensis ‘Prolific’ onderhoud

Bij een Wisteria sinensis ‘Prolific’ is onderhoud belangrijk. Dat betekent minimaal twee keer per jaar een Wisteria sinensis ‘Prolific’ snoeien en bemesten. Bij gebrek aan onderhoud gaat hij woekeren.
Snoeien is voor de mooiste bloei belangrijk. Het is verstandig een stelsel te bouwen waarlangs de blauwe regen zich ontwikkelt. Bevestig deze takken aan de gevel of onderaan de pergola.
De zijtakken worden gesnoeid tot op twee tot drie ogen waardoor stompjes van ongeveer tien centimeter overblijven. Deze snoei vindt plaats in het voorjaar zodra de knoppen wat dikker worden.
Daarna worden lange scheuten gevormd die in de zomer nogmaals worden verwijderd weer tot op twee tot drie ogen. Verwijder scheuten die uit de basis komen, zij zijn waarschijnlijk wild.
Verjongingssnoei is voor Wisteria sinensis ‘Prolific’ meestal niet nodig. Mocht je fors snoeien, dan kan het jaren duren voor er weer bloemen verschijnen.
Deze sterke groeier heeft veel voedingsstoffen nodig. Daarom heeft hij behoefte aan een voedzame bodem die het vocht enigszins vasthoudt.
Door in het voorjaar goed te bemesten met organische mest geeft u de benodigde stoffen. U kunt nog eens bijmesten in juni of juli voor de nabloei.

Berichten over deze plant

 • Gitta V.Gitta V.Plus
  Ik heb de blauwe regen die niet wilde groeien verwijderd en hij bleek niet goed geworteld te zijn. Ik had ergens op internet gelezen dat blauwe regen slecht kan groeien als hij dicht bij een conifeer staat omdat de conifeer tannines afscheidt waar de blauwe regen niet van houdt. In onze tuin heeft … Lees verder »
  Zondag 16 Juni 2019 om 23:44
  •  2 reacties
  • Kristina K. Kristina K. En, hoe is het verder gegaan?
   Zondag 9 April om 08:05
  • Gitta V. Gitta V. Hallo Kristina, ik heb een nieuwe geplant en die is goed aangeslagen. Groeit als kool en doet alles wat een blauwe regen moet doen behalve bloeien. Ik denk dat hij toch teveel in de schaduw staat. … Lees verder »
   Zondag 9 April om 10:37
 • Anny M.Anny M.
  onze blauwe regen heeft ook een klap gekregen door de vorst, nu dat we eens veel bloemen hadden is ons dat overkomen
  ik denk dat ik niet de enige ben in dit geval zeer zeer jammer maar niet getreurd er zijn ergere dingen in het leven !!!
  Zaterdag 22 April 2017 om 18:03
 • Toos W.Toos W.
  Onze Blauwe regen heeft geleden van de vorst.
  Vorig jaar de eerste bloemen, maar nu geen bloemknoppen!!
  Erg jammer.
  Vrijdag 21 April 2017 om 21:33
  •  2 reacties
  • Heidi Heidi Schrale troost Toos, je bent zeker niet de enige! Het staat hier nu bol van het tuinierleed.
   Vrijdag 21 April 2017 om 23:21
  • Kiki B. Kiki B. Niet wakker van liggen :-) bij een goede snoei die je meermaals toepast heb je bij een beetje geluk 3 x per jaar bloemen!
   Zaterdag 22 April 2017 om 22:33
 • Linda B.Linda B.
  De blauwe regen op de hoofd foto is erg mooi zie 2e foto). Die van ons is nogal vaal van kleur.Weet iemand wat je kunt doen om hem wat kleurrijker te krijgen?
  Zaterdag 18 Juni 2016 om 21:07