MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Blauwe Regen 'Prolific'

Foto: Blauwe Regen 'Prolific'
Foto: Blauwe Regen 'Prolific'

De Wisteria sinensis ‘Prolific’ zoals deze blauwe regen voluit heet, is een cultivar met zeer lange bloemtrossen die massaal verschijnen.
Wisteria sinensis ‘Prolific’ is een uitbundig bloeiende slingerplant die wordt toegepast op pergola´s en tegen muren. Van nature groeit blauwe regen in bossen tegen bomen op. Hij wortelt in de door afgevallen bladeren humusrijke bodem en klimt zo snel mogelijk naar het licht in de top van de boom. Voor een optimale ontwikkeling dient deze situatie zo goed mogelijk nagebootst te worden.
Wortels van de Wisteria sinensis ‘Prolific’ dienen in de schaduw in een humusrijke bodem te staan en de blauwe regen moet naar de zon kunnen klimmen. Hierbij is een goede ondersteuning nodig, omdat Wisteria sinensis ‘Prolific’ grote groeikracht bezit. De takken kunnen armdik worden en beschadigingen aanbrengen aan bijvoorbeeld regenpijpen. Bij een goede verzorging van de Wisteria sinensis ‘Prolific’ kan een lengte worden bereikt van wel tien meter. Blauweregen kan tientallen tot zelfs honderden jaren oud worden. Met het verouderen krijgt de hoofdstam een grillige structuur.
Alleen Wisteria sinensis ‘Prolific’ die via enten is vermeerderd, bloeit rijk. De Chinese (sinensis) blauwe regen verschilt slechts in details van de Japanse (floribunda) blauwe regen. Het belangrijkste verschil is de vroegere groei.
De grote trossen met paarsblauwe bloemen verschijnen al in april en mei voordat er blad ontstaat, waardoor de bloemen extra opvallen. De bloemen geuren lekker zacht. Een tweede bloei in september komt voor. Chinese blauwe regen bloeit voor het eerst na drie tot vier jaar na het planten.

Wisteria sinensis ‘Prolific’ onderhoud

Bij een Wisteria sinensis ‘Prolific’ is onderhoud belangrijk. Dat betekent minimaal twee keer per jaar een Wisteria sinensis ‘Prolific’ snoeien en bemesten. Bij gebrek aan onderhoud gaat hij woekeren.
Snoeien is voor de mooiste bloei belangrijk. Het is verstandig een stelsel te bouwen waarlangs de blauwe regen zich ontwikkelt. Bevestig deze takken aan de gevel of onderaan de pergola.
De zijtakken worden gesnoeid tot op twee tot drie ogen waardoor stompjes van ongeveer tien centimeter overblijven. Deze snoei vindt plaats in het voorjaar zodra de knoppen wat dikker worden.
Daarna worden lange scheuten gevormd die in de zomer nogmaals worden verwijderd weer tot op twee tot drie ogen. Verwijder scheuten die uit de basis komen, zij zijn waarschijnlijk wild.
Verjongingssnoei is voor Wisteria sinensis ‘Prolific’ meestal niet nodig. Mocht je fors snoeien, dan kan het jaren duren voor er weer bloemen verschijnen.
Deze sterke groeier heeft veel voedingsstoffen nodig. Daarom heeft hij behoefte aan een voedzame bodem die het vocht enigszins vasthoudt.
Door in het voorjaar goed te bemesten met organische mest geeft u de benodigde stoffen. U kunt nog eens bijmesten in juni of juli voor de nabloei.

Eigenschappen

Hoogte
300 - 400 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend