MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Elfenbloem 'Sulphureum' + Elfenbloem 'Sulphureum'

Groeit in 346 tuinen

Latijnse naam
Epimedium x versicolor 'Sulphureum'
Variëteit van
Elfenbloem _ algemeen (Epimedium ssp.)
Hoogte
20 - 50 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend
Planten tags

Algemene omschrijving

De kleur varieert (versicolor) van geel tot paars. De eigenschap dat de bladeren in de winter aanblijven komt van de tweede soort. Wel verkleurt het blad naar bruin. Dat is niet erg want het staat toch decoratief. Epimedium x versicolor ‘Sulphureum’ heeft gele bloemen.

Elfenbloemen zijn zeer geschikt voor een tuin met veel schaduw. De benaming elfenbloem slaat waarschijnlijk op de teerheid van de fragiele bloemetjes. Deze hebben wel iets weg van orchideeën. Ze bloeien kort, maar uitbundig in april/mei. De buitenlandse benamingen voor het geslacht Epimedium zijn iets minder sprookjesachtig dan de Nederlandse. In China wordt het ‘yin yang huo’ genoemd. Vrij vertaald ‘losbandige geitplant’. In het Engels heet het ‘Horney Goat Weed’. Deze namen verwijzen naar de lustopwekkende kwaliteiten die deze plant worden toegedicht. Nadat geiten hiervan hebben gegeten, zouden zij vaak copuleren.

Sommige soorten hebben ook prachtige bladkleuren en bepaalde soorten zijn wintergroen. Deze zijn de beste bodembedekkers, waardoor zich nauwelijks meer onkruid vormt.

Elfenbloem groeit langzaam en vormt pas een goede bodembedekker na enige jaren. De beste groeiomstandigheden worden gevormd door een humeuze, matig vochtige grond en heel lichte schaduw, hoewel diepere schaduw ook goed wordt verdragen. Elfenbloemen bloeien al vroeg in het voorjaar dus als je de stengels of het blad wenst af te snijden, doe dit dan al in februari of maart.

Vaste plant - Berberridaceae
Hoogte (min/max) : 25 cm
Bladhoogte (min/max) : 20 cm
Bloei : april-mei
Kleur : zwavelgeel
Bladkleur : Rood
Licht : Half schaduw-schaduw
Bladhoudend  

Berichten over deze plant