Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Kerstroos 'HGC Ice Breaker Max'

Helleborus x nigercors 'HGC Ice Breaker Max'

Foto: Kerstroos 'HGC Ice Breaker Max'

Foto: Kerstroos 'HGC Ice Breaker Max'
Foto: Kerstroos 'HGC Ice Breaker Max'

Er zijn maar weinig Helleborus soorten die van nature rond kerstmis bloeien. De uitzondering is de Helleborus niger. Tegenwoordig zijn er ook kruisingen met andere soorten. Ze zijn erg leuk voor verzamelaars en fanatieke liefhebbers. 

Van een aantal deze soorten bestaan weer ondersoorten, cultivars en een aantal onderlinge kruisingen of hybrides.

Helleborus niger

Helleborus niger is de meest bekende soort, een echte ouderwetse klassieker. Het is een leuke, onopvallende, natuurlijke plant, die als ze het naar haar zin heeft gemakkelijk kan verwilderen op een droge en liefst een beetje zonnige plek.

Door vele jaren handveredeling zijn verschillende kleuren en vormen ontwikkeld zoals: wit, purper, geel, abrikoos’, ‘picotee’ en dubbelbloemig. Vegetatief vermeerderde cultivars zijn er vrijwel niet maar veredelaars weken al tientallen jaren aan gezonde planten met zuivere kleuren, rechtopstaande bloemen, stevige stelen, bijzondere zuivere kleuren en gevulde bloemen. Helleborus kwekers hebben hun eigen ouder lijnen soms kun je zelfs aan de plant zien waar deze vandaan komt.

De uitgeselecteerde moederplanten worden met de hand bestoven. Dit is tijdrovend handwerk dat alleen door specialisten wordt gedaan. De echt goede Helleborus x orientalis planten blijven hierdoor schaars.

Spontane zaailingen in de tuin laten we maar zelden staan omdat maar weinig kruisbestoven nakomelingen aan hun ouderplanten kunnen tippen. Alleen ‘Picotees’ lijken tot nu toe redelijk zaadvast.

Helleborus hybrides

Helleborus x ericsmithii, Helleborus x nigercors en Helleborus x sternii lijken met hun grote witte, of abrikoos roze bloemen op elkaar. Ze worden wel gezaaid maar de meeste zijn vegetatief vermeerderd zodat je ook als ze niet bloeien precies weet hoe ze bloeien. De grote bloemen blijven lang aan de plant terwijl ze verkleuren van wit, abrikoos of roze naar groen. Echte kamerplanten zijn het niet, maar je kunt ze tijdens de bloei ook een paar weken in huis houden. Ze hebben zuidelijk, deels mediterraan bloed en zijn wat vorstgevoelliger dan de andere soorten die grotendeels uit het koude landklimaat van de Balkan afkomstig zijn.

Helleborus nigercors is een kruising tussen de Helleborus niger en de Helleborus argutifolius. 

Goede vormen van Helleborus x nigercors zijn: ‘Alexia', 'Emma' ('Amalia'), 'Green Corsican', 'Le Maxx Creme', 'Pink Beauty', 'Snow Love' en 'White Beauty'.

verzorging, standplaats

Helleborus staat bekend als een schaduwplant maar dat is niet helemaal juist. Ze tolereren schaduw maar staan liefst niet al te donker. Als ze wat zonniger staan staan ze ook droog en dat is bevorderlijk voor hun gezondheid. Behalve zon houden ze ook allemaal erg van kalk, we geven daarom graag wat brokjes gestampte mergel in het plantgat. Om de paar jaar kun je in de winter wat extra kalk strooien.

Helleborus x ericsmithii, Helleborus x nigercors en Helleborus x sternii zijn bladhoudend en staan liefst wat beschut op een droge, warme, zonnige plek.

Helleborus verdraagt verplanten slecht, als het echt moet doen het dan in september. De plant zal er jaren over doen zich te herstellen.

Helleborus combineert goed met longkruid (Pulmonaria) en pioenrozen (Paeonia) op een halfbeschaduwde plek. Het longkruid bloeit na de winterrozen en maakt daarna goed bodembedekkend blad. De pioenen groeien daar in mei weer overheen.

Mocht het nog te koud zijn buiten om volop van de bloemen te genieten dan kun je een paar bloemen knippen en in een drijfschaal binnen zetten. Daarin blijven ze lang mooi.

Winterrozen zijn goede drachtplanten voor bijen en andere insecten.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 40 cm
Kleur
  •   
  •   
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend