MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Reuzenlevensboom 'Martin'

Groeit in 8 tuinen

Latijnse naam
Thuja plicata 'Martin'
Hoogte
1 - 200 cm
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

De conifeer Thuja Martin is een compact groeiende haagconifeer. Het blad is glanzend donkergroen en blijft dat het hele jaar. Het is dus een wintergroene conifeer. Deze boom wordt ook wel de reuzenlevensboom genoemd en heeft die naam gekregen in Westelijk Noord-Amerika. Daar werd het door de lokale bevolking effectief gebruikt tegen scheurbuik. Ook is het een van de belangrijkste houtleveranciers. Het hout staat bekend als 'Western Red Cedar' en werd veel gebruikt om zijn lange levens duur. Indianen gebruikten de reuzenlevensboom om kano's van te maken. De conifeer Martin kan in optimale omstandigheden wel 50 meter hoog worden. In ons klimaat wordt hij rond de 20 meter maar is met een jaarlijkse snoeibeurt zeer goed als haag te planten. Plant voor een mooie dichte haag 2,5 coniferen per meter.

De vrucht van de Thuja Martin bestaat uit kegeltjes die eerst groen zijn maar later naar bruin verkleuren. Elk kegeltje bestaat uit tien tot twaalf dunne overlappende schubben.

De Thuja martin staat het liefst in een voedzame grond die niet uitdroogt. Veel bodems zijn geschikt. Het snoeien van de Martin als haag kan het beste gedaan worden in de vroege herfst. Plant u de conifeer Thuja Martin solitair, beperk het snoeien dan tot het wegnemen van slechte of dode takken.