MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Boskamperfoelie 'Belgica Select'

Foto: Boskamperfoelie 'Belgica Select' +

Groeit in 937 tuinen

Latijnse naam
Lonicera periclymenum 'Belgica Select'
Andere benamingen
Wilde kamperfoelie
Hoogte
120 - 500 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk, Neutraal, Zuur
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Lonicera periclymenum 'Belgica Select', wilde kamperfoelie maar ook wel rode boskamperfoelie genoemd, bloeit voornamelijk in de periode juni - augustus met wit-gele bloemen aan de binnenkant en purperrood naar roze aan de buitenkant van de bloemen. De bloemknoppen van de Lonicera periclymenum 'Belgica Select' zijn purperrood tot roze. Het witte deel van de bloemen verkleurt in de loop van de tijd naar geel. Na de bloei vormt Lonicera periclymenum 'Belgica Select' relatief weinig helderrode bessen.

De standplaats van Lonicera periclymenum 'Belgica Select' dient zonnig tot licht beschaduwd te zijn. Omdat de voet van deze kamperfoelie door teveel zonlicht kan verbranden kunt u het beste de voet van Lonicera periclymenum 'Belgica Select' beplanten. Lonicera periclymenum 'Belgica Select' is een mooie klimplant die uitstekend geschikt is voor een plek tegen de pergola of klimrek. Lonicera periclymenum 'Belgica Select' maakt uitlopers van 4 tot 5 meter.
 
Kamperfoelie wordt ook wel 'geitenblad' genoemd. Kamperfolie valt onder de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). De kamperfolie staat natuurlijk vooral bekend om zijn sterke zoete geur die de plant verspreid in de zomeravonden.

Vooral in de avond is de zoete geur van de kamperfoelie heel sterk en dat is precies de tijd waarop de nachtvlinders in actie komen. Door de geur worden ze aangetrokken en weten ze feilloos waar ze zijn moeten. Alleen, de bloemen van de kamperfoelie geven hun kostbare nectar niet cadeau: ze zit diep verborgen in het onderste deel van de bloembuis, die wel twee centimeter lang is. Er is dus wel behendigheid voor nodig om de honing uit de bloem te zuigen. Lonicera periclymenum is de inheemse kamperfolie die je vooral aan de randen van loofbossen tegen kunt komen.

De grond moet humusrijk en goed vochtdoorlatend zijn. Wanneer de grond te nat is, is de kans op meeldauw extra aanwezig.

Onderhoud kamperfoelie: Vrij simpel, lekker laten groeien, wanneer de plant wat in kracht heeft ingeleverd mag de kamperfoelie een keer goed terug geknipt worden.

Naast de kamperfolie (klimplant) zijn er ook kamperfoelies als heestervorm, de bekenste zijn wel Lonicera nitida.

Berichten over deze plant