MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Postelein 'Gewone Groene'

Portulaca oleracea 'Gewone Groene'  • 

Foto: Postelein 'Gewone Groene'

Postelein (Portulaca oleracea syn. Portulaca sativa) is een eenjarige plant, die behoort tot de Posteleinfamilie en komt van nature voor in India en het Midden-Oosten. De opgaande vorm van postelein wordt in Azië, Suriname en in Europa gebruikt als groente. In Iran wordt de groente al meer dan 2000 jaar gegeten. Ook bestaan er cultivars met grote bloemen voor de siertuin.
Postelein wordt 5 tot 50 cm hoog en heeft verspreid staande, vlezige bladeren. De wilde postelein heeft liggende, gladde, roodachtige stengels en de gekweekte opgaande. Postelein vormt een penwortel. De plant bloeit in Nederland in het wild van juni tot de herfst met gele 12 mm grote bloemen. De bloemen bloeien 's morgens voor maar enkele uren. De vrucht is een veelzadige doosvrucht die met een dekseltje openspringt. De zwarte zaden zijn eetbaar. Postelein heeft ook een medicinale werking. In Griekenland was het een populair medicijn. Ze gebruikten het bij verstopping en ontstekingen van de urinewegen.
Daarnaast werkt het koortsverlagend. Postelein werkt ook verlichtend bij brandend maagzuur. Tabernaemontanus (Jacob Dietrich Theodorus von Bergzabern (1520-1590)) beval in zijn Nieuwe Kruidboek (Neuw Kreuter Buch) van 1588 postelein aan bij brandend maagzuur en dacht ook dat posteleinsap in de mond losse tanden weer vast kon zetten. Ook werd posteleinsap en aftreksel van de zaden tegen darmparasieten gebruikt.
In de oudheid adviseerde Plinius de Oudere de plant als een amulet te dragen als afweer tegen duivels. (Naturalis Historia 20.120). [1]
 
Postelein, ‘Groene’ is de sterkste postelein. Dit gewas wordt meestal onder glas geteeld, maar vanaf juni kan het ook in de vollegrond. 
 

Vereisten

meestal onder glas geteeld, maar vanaf juni kan het ook in de volle grond.

Eigenschappen

Hoogte
1 cm
Winterhard
Neen