Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Japanse Azalea

Rhododendron japonicum  • 

Foto: Japanse Azalea

We kennen wellicht de grote Rhododendronstruiken, maar er bestaan ook laagblijvende en dwergvarianten. De azalea is daar een voorbeeld van. De azalea behoort eigenlijk tot het geslacht van de rhododendron. Je hebt de bladverliezende soorten, o.a. de zogenaamde azalea’s mollis en de bladhoudende Japanse azalea’s. De Japanse azalea doet het prima in de halfschaduw maar kan ook heel goed in de zon staan; in tegenstelling tot de rhododendron, die niet van de zon houdt. 
Het is een vroegbloeiende plant. Afhankelijk van het voorjaarsweer is de bloeitijd half april-mei. De Japanse azalea is goed winterhard en kan temperaturen tot beneden de -15 graden Celsius gemakkelijk weerstaan.

De Japanse Azalea heeft kleine donkere blaadjes, een platte brede groeiwijze en wordt niet groter dan 50 cm, zodat hij ook geschikt is voor de kleine tuin. Er is een flink assortiment aan Japanse Azalea’s. Onder andere de roze ‘Anne Frank’, de oranje ’Geisha Orange’, de purperroze ‘Geisha Purple’ en de wit bloeiende ‘Pleasant White’.
 
Zet deze tuinplant op een halfschaduwrijke of zonnige, liefst wat beschutte plek. Als u een paar planten bij elkaar zet, zo'n 3 planten per m2. Voor het planten is het altijd belangrijk om de grond goed doorlatend te maken. Er mogen geen harde lagen in zitten. Daarom altijd eerst de grond omspitten. Dan graaft u plantgaten. Het is daarbij belangrijk om door de bestaande grond tuinturf te mengen. Bij droogte dompelt u de kluit met pot eerst even onder, daarna verwijdert u de pot en plaatst de kluit, niet dieper dan de kluit hoog is, in het plantgat; u vult het gat verder met grond en turf op en drukt die goed met de hand of schoen aan.

De Japanse Azalea’s groeien langzaam. Daarom is snoeien niet nodig. Mocht u het nodig vinden dan kunt u dit wel doen. U kunt de Japanse azalea snoeien aan het einde van de winter of u knipt de struik terug na de bloei. Geef eens per jaar turf(strooisel) rondom de plantvoet als onderhoudsbemesting. Omdat de wortels oppervlakkig groeien, is het van belang om de grond bij droogte voldoende vochtig te houden.

Eigenschappen

Hoogte
120 - 180 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Vochtig
Licht
Zon
halfschaduw
Schaduw
Evergreen
Bladhoudend