MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Aardappel 'Mayan Gold'

Groeit in 5 tuinen

Latijnse naam
Solanum tuberosum 'Mayan Gold'

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

HOOFDTEELT RAS VOOR FIJNPROEVERS. 
Een hoofdteelt ras betekent dat deze vanaf september oogstbaar is. Enkele weken vervroegen lukt door vroeger te planten. De planttijd is vanaf april. De hoofdteelt rassen kunnen last krijgen van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Enkele preventieve maatregelen zijn: ruim planten, met patentkali bemesten, geen water sproeien over de plant en eventueel biologisch spuiten met zwavel of silinal. De minimale plantafstand is 70x40cm, wij adviseren om 80x40cm aan te houden.
(2001) Eerst een paar kreten om je nieuwsgierig te maken: ongeëvenaard van smaak, stevig van structuur, prachtig oranjegeel knolvlees en al na 10 minuten gaar! In Bolivia staat deze aardappel bekend als “papas amarillas” = gele aardappel en zijn (ook daar) zeer geliefd om de smaak. Eigenlijk is de naam ‘Mayan’ niet terecht: ‘Inca Gold’ was beter geweest, de knollen groeien van oorsprong namelijk niet in het Mayan-gebied... Deze zeldzame aardappel is naast stevig ook zeer wasachtig en notig van smaak, gecombineerd met een droge textuur. De knollen lenen zich voor koken, bakken, (dunne) chips en frituren. Het is geen bewaaraardappel, dus meteen beginnen met smullen! 
De meeste van onze aardappels stammen af van Peruaanse en Zuid-Chileense soorten (Solanum tuberosum). In de hogere delen van de Andes, in Bolivia, groeit de Solanum phureja in een verscheidenheid van cultuurrassen, die al eeuwen daar geteeld worden. Het is de Scottish Crop Research Institute gelukt om voor ons klimaat geschikte rassen te ontwikkelen. Vanwege de unieke smaak en kleur zeer geliefd bij de nieuwsgierige en zich vernieuwende kok! Kook ze voorzichtig op laag vuur ongeveer 8 minuten, daarna afgieten en in een afgesloten pan laten nagaren. 
Het uiterlijk van de planten: ze groeien vrij breeduit, geef ze dus de ruimte, bloeien sierlijk paars en dragen typerend smal, gerimpeld blad. 

Berichten over deze plant