MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Hartlelie 'Elegans'

Groeit in 4286 tuinen

Latijnse naam
Hosta sieboldiana 'Elegans'
Variëteit van
Hartlelie (Hosta)
Hoogte
50 - 70 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Algemene standplaats : BOS. Planten, die in de tuin dicht bij bomen of struiken staan. Ze verdragen of verlangen schaduw en hebben het liefst een humusrijke grond.

Specifieke eisen van de plant : Planten die schaduw verdragen, tussen of bij bomen en struiken.

Standplaats advies : Ook als borderplant, op een niet te zonnige plaats.

Bodem: Hosta's zijn gulzige planten, die je dankbaar zullen zijn voor een voedselrijke, goed doorlatende bodem met veel organisch materiaal.

Voor je echter uit de losse pols begint met allerhande meststoffen en organisch materiaal toe te voegen, is het aan te raden eerst de bodem te laten analyseren. Op basis van het resultaat krijg je deskundig advies hoe je de grond kan omtoveren tot een paradijs voor je hosta's.

Als je, zoals ik, niet het geluk hebt om een tuin met de ideale grond te bezitten, zal het advies waarschijnlijk inhouden dat je de bodemstructuur moet verbeteren met organisch materiaal, zoals goed verteerde stalmest, compost, ... Een echte aanrader hiervoor is echte bladgrond (gecomposteerde bladeren), indien je er over kan beschikken. Daarnaast zal je ook regelmatig moeten bemesten.

De ideale hostagrond is daarnaast goed doorlatend en licht zuur (pH 6,5).

Hosta's wortelen niet erg diep, maar strekken hun wortels horizontaal wel ver uit. Indien je werkt met plantgaten, hoeven deze niet dieper te zijn dan 30 tot 40 cm (50 cm voor extra large planten), maar wel minstens 1,5 keer de breedte van de volwassen plant. 

Overige eigenschappen : Robuuste, meestal grote plant, ook als solitair

Planten: Maak eerst het plantgat (of de container, die je al gedeeltelijk vult met goede potgrond) klaar. Haal de plant uit de pot, verwijder de oude potgrond en spreid de wortels zo goed mogelijk horizontaal uit. Wanneer zich een echte wortelbal heeft gevormd in de vorm van de pot, vooral dan is het van groot belang om deze wortelbal (gedeeltelijk) te ontwarren. Zo wordt de plant gestimuleerd om de natuurlijke wortelgroei aan te nemen, waardoor hij beter zal groeien.

In het midden van het plantgat maak je een heuveltje. spreid de wortels van de plant hierover uit en vul het plantgat op met de (verbeterde) grond.
Hoe diep moet je de plant zetten ? Een gemakkelijke regel is: zo diep als hij stond in de pot. De kroon (het gedeelte waar de bladeren ontspringen) zal dan net onder het oppervlak verdwijnen.

Wanneer je planten besteld via mail order, komen deze aan met blote wortel. Vooraleer je deze plant, zet je ze best gedurende minimaal een halfuurtje in lauw water.

Na het planten strooi je over het oppervlak een beetje beendermeel. Dit heeft een gunstige invloed op de wortelvorming, wat voor een pas verhuisde plant van essentieel belang is.

Kleur : wit+lila

Bloeitijd : juli - augustus

Hoogte ongeveer : 60 cm.

Berichten over deze plant