MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Spinazie 'Viking'

Algemene omschrijving

Zaaitijd buiten: midden maart tot mei en eind juli tot midden september

Zaaidiepte:  1cm

Kiemtijd:  7-14 dagen

Dagen tot oogst: 45 

Zaaiafstand in rijen:  20 cm

Standplaats: zonnig/in zomer beschermen tegen teveel zon

Midden maart, zodra de grond kan worden bewerkt en vorstvrij is,  kan er in de vollegrond worden gezaaid. Dit omdat spinazie het beste kiemt in koude grond. Zaaien kan in rijtjes die 20 cm van elkaar afliggen of breedwerpig: 20-25 zaadjes per  ½ meter. Bedek de zaden met 1¼ cm zaaigrond en houd de grond goed vochtig en onkruidvrij. Spinazie heeft een goede, voedingsrijke bodem nodig, maar kan slecht tegen te zure grond. Spinazie heeft veel vocht en licht nodig om goed te groeien, maar bescherm spinazie in de zomer tegen te veel zon.

Dun de jonge zaailingen, wanneer ze groot genoeg zijn om te hanteren, uit tot 15-20 cm ruimte per plant. Oogst jonge spinazieblaadjes door ze te plukken of zodra ze volgroeid zijn in het geheel. Hierbij afsnijden tot net boven de wortel en daarna de gehele wortel verwijderen.

Oogst spinazie voordat het in het zaad schiet. Spinazie kan op veel verschillende grondsoorten groeien. Zorg voor goede bemesting en vocht. Voor oogst in herfst; zaaien van eind juli tot midden september. Bescherm jonge zaailingen tegen slakken. Regelmatig kleine hoeveelheden zaaien zorgt voor verlenging van de oogst.

Eigenschappen

Deze plant heeft nog geen eigenschappen