Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Pastinaak 'Guernsey'

Pastinaca sativa subsp. sativa 'Guernsey'  • 

Foto: Pastinaak 'Guernsey'

Algemene omschrijving

Pastinaak of pinksternakel of witte wortel is een ongeveer 20 cm lang wortelgewas met een zoete smaak.
Door de lengte van de wortel is de groente niet geschikt voor teelt op kleigronden. De pastinaak wordt doorgaans in de tweede helft van april gezaaid. Bij vroeger zaaien gaat de plant al in het eerste jaar bloeien. Pastinaak wordt pas in november geoogst. Later oogsten in december of zelfs januari is ook mogelijk, omdat de wortel in de grond niet dood vriest.  Pastinaak wordt zelfs lekkerder na de vorst.  Net als de winterwortel kan pastinaak zowel rauw als gekookt of gestoofd worden gegeten. Gefrituurde pastinaak lijkt op aardappelchips. Pastinaak of Pinksternakel Guernsey is een al eeuwen lang geteelde wortelgroene maar hoort nu toe aan de vergeten groenten, een groente die het waard is terug te ontdekken.
Heel lekker, o.a. als stamppot. Vanwege het hoge suikergehalte kunnen de wortelen ’s winters in de grond blijven tot u ze wilt oogsten. Guernsey schiet niet snel in bloei en geeft mooi, gelijkvormige wortelen.

Zaaien:
Vanaf april-mei in de vollegrond. Lichte (zand)-grond voldoet het best. Zeker niet vroeger zaaien, om in bloei ‘schieten’ zoveel mogelijk te voorkomen. Zaai op regels of rijen met 40 cm tussenruimte. De zaden van pastinaak kiemen vrij traag. Na opkomst uitdunnen (het teveel aan planten wegnemen) in de rij op 15 cm afstand. Voldoende water geven, vooral in drogere perioden.

Oogst:
Van november tot maart.

Eigenschappen

Deze plant heeft nog geen eigenschappen