MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Groene melde

Foto: Groene melde
Foto: Groene melde

Deze winterharde éénjarige heet officieel Atriplex hortensis, ze wordt ook wel Tuinmelde genoemd. De zaden kunnen een niet te strenge winter overleven waardoor ze het jaar erop weer ergens in de tuin opkomt (handig want je kunt haar daarna gemakkelijk verplanten naar een plekje waar ze de rest van het seizoen kan blijven staan).

Ze is erg gevoelig voor de lengte van dagen – wanneer de dagen het langst zijn (rond juli) schiet ze snel door maar dan heb je veel lekkere blaadjes kunnen oogsten en ook tijdens de bloei kun je nog blaadjes plukken zonder al te veel kwaliteitsverlies.

Je kunt Melde gebruiken in alle gerechten waarin je ook spinazie of snijbiet gebruikt. Ze heeft een heel zachte, bijna vettige structuur (als “botersla”) en het jonge blad is lekker in salades, het wat grotere blad gestoofd.

Plant

Melde maakt laag bij de grond al smakelijke blaadjes. Er zijn nog wel wat verschillende soorten gekweekt: groene blaadjes maar ook geelgroene, rode, paarse……..allemaal even lekker. Rond de langste dag gaat ze doorschieten en kan wel 150 centimeter hoog worden voor ze gaat bloeien. De energie komt dan de bloei en de vorming van zaden ten goede, maar ook dan zijn de blaadjes nog eetbaar (gestoofd). En zeker de gekleurde vorm is dan decoratief in de tuin.

Bodem en bemesten

Melde behoort tot de groep bladgroenten en stelt daardoor prijs op een goede bemesting. Ze moet relatief veel blad maken en daarvoor is stikstof nodig. Naast een goede basisbemesting (spit wat oude stalmest of compost onder in het voorjaar), is een extra gift van wat bloedmeel, koemestkorrels of een andere organische bemesting met wat stikstof wenselijk.

 

Opkweken

Melde kan zowel koud als warm gezaaid worden. Zaai haar in maart bij kamertemperatuur voor, ze kiemt dan binnen 1 tot 2 weken. Eind maart of begin april kan ze ook ter plaatse worden gezaaid, de kiemduur is dan uiteraard wat langer (2 tot 3 weken), ook afhankelijk van de grond- en luchttemperatuur. Zelf zaaide ik vorig jaar in zaaitrays in de koude kas, half maart, dat ging ook prima. De pluggen plantte ik half april uit en de planten groeien toen snel en gezond.

Planten

Plant de planten uit vanaf het moment dat ze groot genoeg zijn, ongeveer op afstand van elkaar van 20 centimeter. Geef zeker in het begin regelmatig wat water want bladgroenten bestaan voor een groot gedeelte uit water en hebben dus ook relatief veel nodig. Ze heeft het liefst een zonnig plekje maar in de halfschaduw doet ze het ook best goed. Pas de eerste weken extra op voor slakken, zij lijken de jonge blaadjes extra smakelijk te vinden.

Teeltzorgen

Pluk regelmatig de verse blaadjes zodat ze weer nieuwe blaadjes kan maken. Als de plant eenmaal gaat doorschieten kun je haar verwijderen maar natuurlijk ook gewoon laten staan. Zet er dan wel een stok bij waaraan je de hoofdstam mee kan aanbinden zodat ze niet omvalt. Ook dan kun je nog bladeren blijven oogsten om te stoven.

Oogst en bewaren

De blaadjes blijven helaas niet heel lang bewaarbaar, zoals ook de blaadjes van sla, andijvie, etc. uit eigen moestuin snel verleppen, zo gaat dat ook bij Melde. Pluk ze daarom zo laat mogelijk en bewaar ze zo koel en donker mogelijk tot de bereiding. Je kunt de blaadjes, een kwartiertje in wat ijskoud water, wel wat opfrissen. Voor bewaring op lange termijn kun je de blaadjes blancheren en invriezen, het lijkt dan wat op ingevroren snijbiet……..niet zo lekker als vers maar gestoofd toch nog prima eetbaar.

Zaadteelt

Melde wordt door de wind bestoven en kruist niet met andere planten, uiteraard wel met andere kleuren. Laat voor zaadteelt slechts 1 kleur in bloei komen (of oogst vooral een vrolijke kleurenmix). Rond oktober rijpen de zaden, ze zitten erg vast in de hoesjes. Laat ze heel goed drogen en dan kun door het kaf met zaden tussen 2 handen te wrijven de zaden uit de hoesjes laten vallen (je kunt de zaden trouwens ook gewoon met hoesje en al zaaien, bij het zaaien zal het hoesje verteren door het vocht en kiemen de zaden goed). De zaden zijn 4 tot 5 jaar kiemkrachtig.

Eigenschappen

Deze plant heeft nog geen eigenschappen