MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Vijg 'Rouge de Bordeaux'

Foto: Vijg 'Rouge de Bordeaux'

Groeit in 67 tuinen

Latijnse naam
Ficus carica 'Rouge de Bordeaux'
Hoogte
1 - 300 cm
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Droog
Licht
Zon, halfschaduw

Algemene omschrijving

De vijg „Rouge de Bordeaux“ (Ficus carica) draagt jaarlijks rijkelijk heerlijke vruchten. Deze smaken vers en ook tot jam verwerkt erg lekker. De vijgenboom kan aan de huiswand, aan een rankhulp of op een andere zonnige, windbeschutte standplaats staan en is winterhard. De vijg kan ook in een kuip staan, maar de pot moet dan wel tegen de winter worden beschermd. De gelobde bladeen zijn een attractieve blikvanger en geven uw tuin een flair van het zonnige zuiden! Vanaf het 2e standjaar kunt u ook bij ons op vruchten rekenen. Deze ontstaan zonder bloemen of bevruchting. Zo is elk jaar een lekkere oogst gegarandeerd.

Verzorging/bemesting

In de zomer als de plant vol met bladeren hangt moet de plant goed worden gegoten omdat de waterbehoefte op grond van de grote bladeren erg hoog is. Water zo doseren, dat de aarde tot aan de onderkant van de pot/wortels nat is. Als de plant vaak droog staat of als het buiten erg droog is, kan dit de rijping van de vruchten tegenhouden, kunnen de randen van de bladeren bruin worden en in het uiterste geval eraf vallen. Op grond van de krachtige bladeren is ook de behoefte aan voedsel erg hoog. Bemesten met een vloeibare meststof of een langwerkende meststof geschiedt als de plant uitloopt tot eind augustus. Later is het raadzaam geen meststof meer toe te voegen zodat het hout goed kan uitrijpen. In de winter heeft de plant een gelijkmatige grondvochtigheid nodig, aangepast aan de bladloze winterrust en de geringere waterbehoefte.

Snoeien

Het is niet nodig regelmatig te snoeien. Als enkele takken te lang worden kunnen ze worden ingekort om weer opnieuw uit te kunnen lopen.

Gebruik van de vruchten

Vijgen smaken het beste als ze vers worden geplukt. Ze kunnen echter ook tot compôte, chutney, jam, moes of siroop worden verwerkt. Gedroogd smaken ze eveneens heerlijk, bv. samen met noten, in muesli, brood, gebak en fruitsalade. Gedroogde vijgen in water ingeweekt hebben een laxerende werking. Een vijg is rijk aan waardevolle vruchtensuikers. plant heeft nog geen omschrijving.

Vereisten

Deze plant heeft nog geen omschrijving.

Onderhoud

Deze plant heeft nog geen omschrijving.

Gebruik

Deze plant heeft nog geen omschrijving.

Berichten over deze plant